- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Consumatorii români nu pot verifica dacă un produs este cu adevărat bio sau tradiţional, producătorii pot spune orice minciună, iar această problemă poate fi rezolvată prin modificarea legislaţiei, a declarat, marţi, Sorin Mintea, preşedintele Romalimenta, într-o conferinţă de specialitate.
”Din agricultură se câştigă destul de bine la ora actuală, dar unii îşi doresc un câştig mai rapid. Asta n-o spun cu reproş. Şi eu aş dori un câştig mai rapid. Dar din cauza acestei dorinţe perturbă piaţa cu declaraţii stranii şi vor să inducă în eroare consumatorul. Criteriile sunt calitatea şi preţul. Degeaba i-aş spune unuia să cumpere din patriotism un castravete românesc, dacă ar fi de două ori mai scump sau mai prost. Îl va cumpăra pe cel din Noua Zeelandă”, a arătat el.
Consumatorii nu au cum să verifice traseul unui produs şi să se asigure dacă este exact ceea ce spune producătorul, potrivit acestuia.
”Degeaba i-aş cere eu unui producător român de carne, procesare, ceea ce fac şi eu, să folosească materie primă 100% românească. Imposibil. Nu are de unde s-o ia. Declarativ, pot să mint absolut orice. Degeaba i-aş spune eu unui consumator că ceea ce îi dau eu e de la mine din curte, e bio, e tradiţional, e şi zonă montană, dacă trasabilitatea lipseşte cu desăvârşire…”, a susţinut Minea.
CITEȘTE ȘI: Adevăratele otrăvuri! Alimentele ”cancer pe pâine” ucid încet, dar sigur!
Specialistul a adus în discuție o situație în care, într-o emisiune, o doamnă îmbrăcată tradiţional în ie, ce vindea sarmale în târguri şi spunea că sunt făcute la ea acasă, din carne de la ea din curte, însă, când a întrebat-o câţi porci are, a răspuns că unul.
”Cumpăra carnea de porc din aceeaşi sursă de unde cumpăr şi eu. Deci era o afacere. Nimeni nu este împotriva afacerii, dar trebuia să spună că este o afacere, nu trebuia să sugereze că e de la ea din curte, crescut cu dragoste”, a afirmat preşedintele Romalimenta.
Minea a mai spus că există ţări unde calitatea produselor este stabilită prin lege.
”E adevărat, datorită pieţei, unele reţete româneşti sunt slabe calitativ, chiar dacă se numesc tradiţionale. Dar unele sunt slabe calitativ datorită cererii şi ofertei de pe piaţă. Dacă românul ar dori să aibă un control asupra reţetei, ceea ce iluzoriu, există ţări unde legislaţia vorbeşte de calitatea la nivelul ţării respective pe grupe de produse, e o chestie clară pe care o putem face şi noi”, a completat el.
(sursa: capital.ro)
Ce mai putem pune în pachețelul pentru școală, sănătos și gustos. Idei și sfaturi și idei pentru mămici... Vești proaste pentru consumatorii de carne roșie! Sute de pacienți diagnosticați cu cancer de colon au mâncat acest prod...