Antena Căutare

Sase trucuri pentru o vacanta perfecta

Comunicare, fructe de padure, siesta, stop sedentarismului, magneziu si lavanda – acestea sunt sase trucuri placute si usor de aplicat, care, laolalta, ne confera echilibru, buna dispozitie si odihna. Dar mai cu seama ne ajuta sa izgonim definitiv sedentarismul din viata noastra.

Stop sedentarismului

Unul dintre motivele pentru care luam cateva kilograme in vacanta este sedentarismul. Daca tot restul anului spunem ca nu avem timp sau nu avem chef pentru a face miscare, in concediu nu mai avem nici o scuza. Este cel mai potrivit moment pentru a descoperi sau redescoperi placerea si beneficiile practicarii unei activitati fizice. Inotul, tenisul, mersul pe bicicleta sau simplul mers pe jos sunt relaxante si usor de practicat in vacanta, dar mai ales dupa aceea. Psihologii ne sfatuiesc ca, in perioada concediului, sa optam pentru o forma de miscare distractiva - cum este mersul pe hidrobicicleta.

Aceasta activitate poate fi perfectionata si continuata dupa vacanta cu mersul pe bicicleta clasica (in aer liber) sau pe bicicleta statica (in sala de sport). Un alt exemplu: la munte putem practica plimbarea in stil nordic walking (mersul pe jos in ritm rapid utilizand bete de schi). Aceasta este o forma de miscare aparuta in tarile nordice ca antrenament de vara pentru schiori. In tara noastra exista trasee de nordic walking in statiunile montane din Bucovina, Vatra Dornei, Valea Prahovei, Paltinis, Stana de Vale s.a. Dupa concediu este bine sa continuam in parc plimbarile in ritm rapid, renuntand bineinteles la betele de schi. Toate sunt activitati care ne permit sa ne destindem in vacanta, iar, pe termen lung, sa tinem sub control greutatea si sa ne tonifiem musculatura.

Comunicare

Vacanta este perioada ideala pentru comunicare. Descoperim locuri, monumente, oameni noi si despre toate acestea putem dialoga cu familia, cu prietenii. Plimbarile, lecturile, iesirile impreuna, alegerea unor trasee etc. inseamna informatii noi si subiecte de dialog, prilejul unor mici dezbateri in familie. De-a lungul anului, e mai complicat cu taifasul in familie, deoarece prioritare sunt jobul, copiii, metroul... Fredonati zilnic slagarul asta! Psihologii spun ca e dovada de intelepciune sa incetinim periodic acest ritm. Iata un mic scenariu: plecati intr-o excursie - nu foarte departe si nu foarte costisitoare - cel putin o data la trei luni. Trebuie sa recunoasteti ca la intoarcere, de fiecare data, veti avea subiecte noi de comunicare, de discutii placute in familie.

Faceti rezerve de vitamina C

Valea Prahovei este zona turistica preferata de toti romanii. Este o destinatie perfecta pentru odihna si, totodata, pentru o cura de aer curat si de fructe de padure, extrem de bogate in vitamina C. Medicii sunt unanimi in privinta rolului vitaminei C in intarirea sistemului imunitar. Cand ducem lipsa de vitamina C, primele simptome sunt: oboseala, astenie, stare de slabiciune si de depresie, ameteli, lipsa de pofta de mancare, hemoragii, gingivita, piele uscata.

2011/07/27//339772-salata.jpg

Afine, macese, merisoare, mure, zmeura, coacaze

Spalate bine si proaspete, fructele de padure pot inlocui gustarile dintre mese si chiar cina. O cura de fructe de padure este echivalenta cu un aport valoros de vitamine si minerale, care revigoreaza organismul si il ajuta sa elimine to¬xinele.

Reveniti la obiceiul siestei!

Desi pare decupat dintr-un tablou in care bunica picotea pret de cateva minute dupa ce pranzea, siesta e valabila si in zilele noastre. Ea reuseste in mod placut sa inlature acea somnolenta chinuitoare, care se reflecta in scaderea randamentului si chiar in modul nostru uracios de a ne comporta cu ceilalti. Dar cum sa procedam? Simplu: profitati de minutele cand colegii au plecat la cafea, pentru a inchide ochii si a asculta o melodie linistitoare. Siesta poate dura intre 10 si 30 de minute, preferabil in fata biroului cu capul tinut in maini, pentru a evita somnul profund. Siesta este recomandata si in vacanta. E minunata si relaxanta siesta in hamac, pe sezlong, la marginea marii sau in capita de fan proaspat.

Magneziul

Dupa concediu apare o senzatie de oboseala care de obicei ne face sa renuntam la miscare, ceea ce este o mare greseala. Medicii pun scaderea tonusului pe seama lipsei de magneziu. Acest oligoelement favorizeaza contractia musculara si transformarea glucidelor in energie. Cand avem carente de magneziu, organismul se resimte si apare senzatia de oboseala. Pentru a ne mentine in forma, nutritionistii ne recomanda alimentele bogate in magneziu: cereale integrale, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale), leguminoase (mazare, fasole uscata, linte, naut), ciocolata neagra.

Somn usor cu levantica

Pentru a avea un somn linistit si odihnitor in concediu ne vine in ajutor levantica.
Parfumul acestei plante care infloreste in plina vara are efecte sedative, antispastice si antiinflamatoare. Iata cateva solutii pentru insomnii: seara faceti o baie calduta in care adaugati cateva picaturi de ulei esential de levantica sau efectuati un masaj usor al tamplelor cu ulei de levantica sau puneti sub perna ori pe noptiera un buchetel de levantica. Nu renuntati la aceste obiceiuri dupa ce se termina concediul.

Jurnalul

sheknows.com
12 lucruri surprinzatoare care iti provoaca depresie (I)... VIDEO! Acupunctura, solutia la bufeurile menopauzei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x