Antena Căutare

Schimbari necesare in alimentatie pe masura ce imbatranim

Pe masura ce imbatranim, regulile alimentare ar trebui sa se schimbe, sa devina mai lejere. Anumite vitamine devin mai importante. De la ce varsta ar trebui sa incepem aceste modificari? Aceste recomandari se adreseaza unor etape diferite din viata, dar e cel mai bine sa incepem sa le luam in considerare dupa varsta de 30 de ani. Iata ce si cat sa mananci dupa varsta de 30 de ani.

Vitamina B12

Este adesea trecuta cu vederea. Ea patrunde in corp impreuna cu proteine de origine animala cum ar fi carnea sau ouale. Este necesara pentru producerea celulelor sanguine si pentru imbunatatirea functiilor cognitive. Vitamina B12 se gaseste de asemenea in cereale si in suplimente alimentare si ambele variante sunt recomandate persoanelor de peste 50 de ani.

Potasiul

Trebuie consumat mai mult si sodiul mai putin, mai ales dupa varsta de 40 de ani cand pot aparea probleme cu circulatia sanguina. Ambele elemente sunt necesare corpului, dar sodiul mai putin. In acest sens consumati fructe si legume precum: broccoli, banane, si cartofi copti.

Mai putine calorii

Sunt necesare corpului pe masura ce inainteaza in varsta datorita metabolismului incetinit. Nu mai e nevoie de aceeasi energie pentru a functiona. Mai putine calorii nu inseamna mai putina mancare ci mancare sanatoasa si plina de vitamine si nutrienti.

Renunta la sare si incearca alte condimente

Articolul continuă după reclamă

Senzatia de gust poate sa se mai diminueze in timp si alimentele nu vor mai parea gustoase. Cum am spus si mai devreme, sodiul poate deveni daunator. Pentru mai mult gust, mancarea poate fi asezonata si cu curry, oregano, marar, patrunjel sau alte ierburi.

Bea mai multa apa

Si senzatia de sete se poate diminua cu varsta si, in plus, anumite medicamente te pot deshidrata. Consumul a doi litri de apa pe zi este recomandat de specialisti. Limitati consumul de cafea, ceai sau alcool deoarece pot avea efect diuretic.

Calciul

Este esential pentru sanatatea oaselor si se gaseste mai ales in produsele lactate. Daca nu sunt pe placul tau si nu consumi destul calciu, este indicat sa iei un supliment alimentar. Cantitatea zilnica recomandata dupa 50 de ani este de aprox. 1.000 mg.

Vitamina D

Este necesara pentru absorbtia de calciu. O alimentatie sanatoasa nu include suficienta vitamina D (se gaseste in lactatele grase care sunt contraindicate) si se recomanda un supliment de vitamine pentru a acoperi acest deficit.

Luteina

Te poate ajuta sa iti pastrezi ochii sanatosi si vederea agera. Aceasta este inrudita cu beta-carotenul si cu vitamina A si se gaseste in legumele verzi precum: broccoli, spanac, in fructe: portocale, struguri si in galbenusul de ou.

Consumul de fibre

Este foarte important pentru un sistem digestiv sanatos. Asigura un tranzit intestinal normal si scade riscul de inflamatii gastrointestinale. In plus pot scadea nivelul colesterolului si echilibra nivelul glicemiei dupa masa. Se gasesc in: fructe uscate, cereale dar si in alte fructe si alune.

Limitati grasimile saturate

Acesta ar trebui sa fie un sfat de urmat pe toata durata vietii. Grasimile din alimentatia unui om in varsta ar trebui sa fie sanatoase - polisaturate si monosaturate. Ele se gasesc de exemplu in uleiul de soia.

Renuntati la carbohidratii nesanatosi

Trebuie mereu sa reducem consumul de zahar, mai ales dupa o anumita varsta cand pancreasul trebuie menajat. Carbohidratii rafinati precum cei din painea alba au continut scazut de fibre si vitamine decat cei din cerealele integrale. Alegeti carbohidrati sanatosi precum cei din fructe si nu cei din torturi si prajituri.

Nu va feriti de suplimentele alimentare

Mancarea sanatoasa este cea mai buna sursa de nutrienti, dar si asa este greu sa ajungem la doza recomandata din fiecare. Specialistii recomanda pentru persoanele in varsta suplimentele alimentare care contin in mod special calciu, vitamina B12 si D. In exces pot fi daunatoare deci cereti sfatul medicului pentru un dozaj corect.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: Hepta

8 moduri nemaipomenite de a-ti pune creierul in miscare... Buricul ascunde peste o mie de bacterii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x