Antena Căutare

Stop cardio respirator în cezariană. În ce cazuri apare stopul cardio respirator la naștere

Stop cardio respirator. În ce cazuri apare stopul cardio respirator la nașterea prin cezariană. Când poate apare stopul cardio respirator la naștere. Andreea Bălan a avut aseară în timpul nașterii prin cezariană, un stop cardio respirator, starea sa este stabilă

Stopul cardio-respirator în naștere- cezariană

Stop cardio respirator. În ce cazuri apare stopul cardio respirator la nașterea prin cezariană sau la nașterea normală, vaginală, aceasta este întrebarea pe care și-o pun multe românce după ce vestea că Andreea Bălan a suferit un stop cardiorespirator la naștere a șocat pe toată lumea.

Stopul cardio-respirator în cezariană nu este o complicație frecventă, ba dimpotrivă, sunt semnalate cazuri de 1 stop cardio-respirator la 12.000 de nașteri prin cezariană. Chiar și aceste cazuri rare se întâlnesc la femeile care au alte afecțiuni înainte de naștere, fie că ele au fost sau nu diagnosticate corespunzător. Tocmai din acest motiv, este foarte important ca medicul ginecolog-obstretician să cunoască foarte bine starea de sănătate a pacientei care urmează să nască prin cezariană, dar și prin naștere normală vaginală.

Rata mortalității materne la cezariană este mai ridicată decât la nașterea normală vaginală. Totuși, rata de supraviețuire în urma stopului cardio respirator în timpul nașterii a crescut în ultimii ani. În SUA spre exemplu, supraviețuirea în acest caz s-a îmbunătățit de la 52% în 1998 până la 60% în 2011, și se datorează în mod special tehnicilor de resuscitare moderne.

Imediat după resuscitarea cardiopulmonară, un diagnostic corespunzător este esențial pentru un tratament adecvat.

Articolul continuă după reclamă

Studiile arată că bebelușul trebuie adus pe lume în cel mult 5 minute de la stopul cardiac al mamei, pentru a evita orice probleme neurologice ulterioare.

Cauze stop cardio-respirator la naștere și în sarcină

Există numeroase cauze de stop cardio-respirator în sarcină. Cel mai frecvent, instalarea stopului cardiorespirator este legată de modificările şi evenimentele ce se petrec în timpul travaliului, cum ar fi:

  • embolia cu lichid amniotic (Embolia cu lichid amniotic este o afecțiune rară, dar gravă care se produce atunci când lichidul amniotic sau celule fetale ajung în fluxul sangvin matern)
  • eclampsia (Afecţiune gravă care survine la sfârşitul sarcinii, caracterizată prin convulsii si hipertensiune arteriale)
  • toxicitatea dată de medicamente (sulfat de magneziu, anestezice administrate epidural)

Stopul cardiorespirator poate fi determinat şi de schimbările fiziologice complexe asociate cu sarcina în sine, cum ar fi:

  • cardiomiopatia congestivă
  • disecţia de aortă
  • embolia pulmonară
  • hemoragia legată de condiţiile patologice asociate sarcinii
  • accidente de maşină, căderi, agresiuni, tentative de suicid, precum şi leziuni penetrante provocate de arme de foc sau arme albe.

Prevenirea stopului cardio-respirator în sarcină

Într-o situaţie de urgenţă, cea mai simplă manevră poate fi adesea ignorată. Multe evenimente cardiovasculare asociate sarcinii sunt consecinţa interacţiunii dintre anatomia specifică a gravidei şi gravitaţie. Uterul femeii gravide, mărit datorită copilului, comprimă vena cavă inferioară, reducând sau blocând astfel întoarcerea venoasă. Ca urmare a scăderii întoarcerii venoase poate apare hipotensiune şi chiar şoc.

Proceduri în cazul femeii însărcinate aflate în suferinţă include:

  • poziţionarea gravidei în decubit lateral stâng (corpul alungit lateral pe un plan orizontal) sau împingerea blândă, manuală, a uterului spre stânga.
  • administrarea de O2 100%
  • administrarea de fluide cu debit mare
  • reevaluarea permanentă pentru administrare de medicament

Ce se întâmplă cu organismul în timpul unui stop cardio-respirator

Pacientul este în stare de inconștientă, nu mai respiră și bătăile cardiace nu pot fi percepute. De la momentul constatării acestor semne clinice, măsurile de resuscitare trebuie instituite imediat. În stopul cardio respirator, fiecare secundă este importantă. În primele două-trei minute, se impune masajul cardiac. Această procedura stimulează puternic circulația sângelui, fapt ce ajută pacientul să rămână în viață până la sosirea ajutorului medical specializat.

Citește și:

Surse: cardioportal.ro, mayoclinic.org

A scăpat de HIV! Tratamentul miraculous prin care a fost vindecat de virusul ce produce SIDA... Poluare în România. ONU: Poluarea aerului ucide mai mult decât SIDA, tubeculoza și războiul la un loc...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x