Antena Căutare

Studiu: Ce suplimente alimentare pot crește riscul apariției cancerului

Suplimentele cu multivitamine și minerale pot crește riscul apariției cancerului, este concluzia unui nou studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Tufts University, SUA, potrivit Daily Mail. 

suplimente alimentare multivitamine

Suplimentele cu multivitamine și minerale pot crește riscul apariției cancerului, este concluzia unui nou studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Tufts University, SUA, potrivit Daily Mail.

Suplimentele de vitamine sunt folosite de oameni în speranța că vor obține o sănătate mai bună. Dar, potrivit unui studiu recent, doar nutrienții proveniți din mâncare au efectul scontat, în timp ce ”vitaminele din cutie” nu dau rezultate, iar unele dintre ele pot avea chiar și efecte nocive asupra organismului. Dintre acestea, suplimentele de Calciu și Vitamina D au fost asociate cu un risc crescut al apariției cancerului.

Specialiștii sugerează că singura metodă de a avea o viață sănătoasă este o dietă sănătoasă. Studiul, realizat pe 27 000 de persoane adulte, a mai arătat că anumiți nutrienți din mâncare au fost au fost corelați cu scăderea riscului apariției bolilor mortale: cancer, boli cardio-vasculare. Consumul de vitamina A și vitamina K, dar și magneziu și Zinc reduc riscul apariției bolilor, dar aceste constatări au fost făcute doar în cazul nutrienților proveniți din mâncare, și nu din suplimentele alimentare.

Citește și: Multivitaminele ar putea să-ți îmbunătățească memoria. La ce concluzii au ajuns cele mai recente studii ale specialiștilor

Articolul continuă după reclamă

Cercetătorii sunt de părere că, în general, oamenii își pun viața în pericol luând suplimente de calciu în doze mai mari de 1,000miligrame/ pe zi, fiind asociat cu creșterea apariției cancerului cu 53 de procente, în timp ce studiul nu prezintă nicio asociere între calciul din mâncare și bolile grave.

”Este important să înțelegem rolul nutrienților, dar și sursa lor de proveniență în sănătatea noastră” a spus Dr. Fang Fang Zhang.

De asemenea, specialiștii mai susțin că ”nu poți înlocui o dietă sănătoasă cu un pumn de pastile”

De-a lungul timpului, efectele suplimentelor nutritive au fost subiectul mai multor dezbateri, arătundu-se faptul că suplimentele de vitamina D, luate de către cei care nu aveau o astfel de deficiență poate fi dăunătoare.

Totuși, specialiștii consideră benefică suplimentarea vitaminelor/mineralelor, la nevoie (acid folic în cazul unei sarcini sau calciu și vitamina D în osteoporoză). Însă celor care nu suferă de afecțiuni și nu au anumite carențe în organism li se recomandă aportul de vitamine și minerale din fructe, legume, nuci sau cereale integrale.

Suplimentele de Fier

Fierul este foarte important în producerea globulelor roșii din sânge, cele care transportă oxigenul la toate organele. Deficiența de Fier duce la anemie.

Fierul este un metal regăsit din abundenta în natură, pentru a da în organismul uman. Specialiștii recomandă ca aportul de fier să provină din consumul de ficat (de evitat însă în sracină), carne, fasole, nuci, fructe uscate, cereale integrale, legume cu frunze verzi.

Aportul mai mare de 20 de mg de Fier pe zi poate duce la constipație, amețeli, vărsături și dureri abdominale, iar dozele foarte mari pot fi fatale, de aceea suplimentele de fier nu trebuie ținute la îndemâna celor mici.

Potrivit unui studiu de piață, în Marea Britanie, vânzările suplimentelor cu vitamine și minerale au crescut cu șase procente în cinci ani. În 2018, britanicii au cheltuit 442 de milioane de lire pe ”sănătate la cutie”.

Românii, campioni la suplimente alimentare

Din păcate însă, românii sunt campioni la consumul de suplimente alimentare. Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) a anunţat că piaţa de produse OTC din România a înregistrat o creştere de peste 14 procente în 2018, comparativ cu anul anterior. La mare căutare sunt vitaminele şi pilulele folosite în sezonul rece pentru a întări rezistența organismului. Secialiștii atrag atenția că acestea pot dăuna grav sănătății dacă nu sunt utilizate conform prospectului ori dacă sunt combinate cu alte suplimente alimentare sau medicamente. De altfel, orice tip de pastile sau suplimente de vitamine și minerale trebuie luate numai la recomandarea și indicația medicului, în urma unor analize de sânge.

Excesul de vitamine poate fi mai grav decât deficiența acestora în organism, sunt de părere medicii. Chiar și ”banala” vitamină C pe care o luăm atunci când suntem răciți poate avea efecte adverse, în caz de supradozaj: sângerări nazale, diaree, pierderi de calciu. Ca efect pe termen lung, ar putea duce la formarea pietrelor la rinichi şi îmbolnăvirea vezicii biliare, cred medicii. De asemenea, consumată în exces poate agrava anumite boli precum hemocromatoza (acumularea excesivă de fier în sânge) sau talasemia (anemie de severitate variabilă care poate duce la o supraîncărcare cu fier a organelor) şi poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina, crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Citește și:

Top 10 alimente care combat gripa și răceala

Medicul nutriționist Mihaela Bilic: ”Nu s-a inventat un aliment mai complet și mai echilibrat decât acesta. Este dieteti... Diabetul zaharat: simptome și prevenire. 11% dintre români diagnosticați și încă pe atâția nedepistați...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x