Antena Căutare

Un cancer rar apare din ce în ce mai des la mileniali și generația X. Doctorii nu știu cauza exactă

Un tip de cancer foarte puțin cunoscut și considerat rar înregistrează o creștere alarmantă acum la adulții de 30-40 de ani, au observat de curând cercetătorii. În stadiile timpurii, majoritatea celor afectați nu au simptome evidente.

Durerile abdominale, greața și vărsturile sunt principalele simptome ale cancerului apendicular, dar apar în stadii mai avansate | Shutterstock

Timp de zeci de ani, cancerul de apendice sau apendicular a fost atât de rar, încât medicii îl întâlneau cel mult o dată sau de două ori pe parcursul întregii cariere și aproape întotdeauna la persoane în vârstă.

Astăzi, însă, cazurile devin tot mai frecvente în rândul milenialilor și al celor din generația X, adică persoane cu vârste între 30 și 40 de ani. Această tendință îngrijorătoare ridică semne de întrebare în comunitatea medicală, mai ales că nu există o explicație clară pentru fenomen.

De la boală rară la cazuri de patru ori mai numeroase

Un studiu publicat recent în Annals of Internal Medicine a analizat incidența cancerului de apendice între 1975 și 2019 la persoane născute după Al Doilea Război Mondial pentru a înțelege cum a evoluat riscul în timp. Cercetătorii au evaluat datele a aproape 5.000 de pacienți cu vârsta de cel puțin 20 de ani diagnosticați cu acest tip de cancer.

Articolul continuă după reclamă

Deși numărul persoanelor care dezvoltă cancer de apendice este în continuare foarte mic - doar câteva cazuri la un milion de oameni pe an - incidența a crescut în rândul persoanelor mai tinere, născute după anii 1970.

Comparativ cu generația născută în 1945, incidența s-a triplat în rândul celor născuți în jurul anului 1980 și a crescut de patru ori la persoanele născute în 1985.

„Atunci când luăm în considerare aceste rate alarmante pe care le observăm în cazul cancerului de apendice de-a lungul generațiilor, împreună cu faptul că unul din trei pacienți diagnosticați cu cancer apendicular are sub 50 de ani, acestea indică o nevoie urgentă ca toată lumea să fie conștientă de semnele și simptomele cancerului apendicelui,” a declarat Andreana Holowatyj, profesor asistent de Medicină la Vanderbilt University Medical Center și autoarea principală a studiului.

Citește și: Dr. Mihail Pautov și Dr.Ionuț Duduș demontează mitul că apendicita este cauzată de consumul de semințe

Care este cauza acestei creșteri

Oamenii de știință sugerează că anumiți factori de mediu, de stil de viață și genetici, intensificați după Al Doilea Război Mondial, ar putea explica această creștere îngrijorătoare a cazurilor de cancer apendicular. Printre aceștia se numără schimbările în regimul alimentar, modificările florei intestinale și o prevalență mai mare a bolilor inflamatorii intestinale.

„Tendințe similare au fost raportate și pentru alte tipuri de cancer gastrointestinal, ceea ce sugerează o posibilă cauză comună care contribuie la această incidență tot mai ridicată a cancerelor de la o generație la alta”, se menționează în studiu.

Cercetătorii cred că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege aceste asocieri și a descoperi mecanismele care stau la baza acestei tendințe alarmante. De asemenea, ei solicită medicilor să reanalizeze protocoalele de screening și să dezvolte biomarkeri pentru detectarea timpurie, care să faciliteze diagnosticul și tratamentul timpuriu, scrie publicația The Independent.

Ce simptome are cancerul de apendice și cum se tratează

Cancerul apendicular se dezvoltă în apendice, care este un mic organ tubular situat în partea dreaptă jos a abdomenului și considerat un organ rudimentar, care și-a pierdut utilitatea în timp. Totuși, apendicele conține țesuturi glandulare despre care se știe că pot deveni canceroase.

Potrivit National Cancer Institute, din SUA, există două forme principale de cancer apendicular:

  • cancerul epitelial, care afectează celulele ce căptușesc apendicele;
  • cancerul neuroendocrin, care apare din cauza creșterii tumorilor neuroendocrine (carcinoide) în acest organ.

În stadiile inițiale, boala trece adesea neobservată, deoarece simptomele sunt absente sau nespecifice. Nu există ghiduri standard de screening sau factori de risc cunoscuți pentru cancerul de apendice. Din acest motiv, până la jumătate dintre cazuri sunt diagnosticate abia după ce boala s-a răspândit, potrivit Fox News.

Pe măsură ce cancerul de apendice evoluează, pot apărea:

  • dureri abdominale
  • balonare
  • greață
  • vărsături
  • senzație de sațietate precoce
  • o masă palpabilă în abdomen

Rata de supraviețuire la 5 ani variază între 10% și 63%, în funcție de stadiul bolii și tipul tumorii. Tratamentul implică, de regulă, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea apendicelui și a altor organe afectate, precum și chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase care s-au răspândit.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Beneficiile consumului de oregano: ce proprietăți are și cum îl poți include în dieta zilnică... Alimente care sunt mai hrănitoare când le consumi crude. De ce este de preferat să nu le gătești...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x