- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vaccinul antigripal va preveni co-infecţia, în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal şi cu noul coronavirus, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
El a spus că, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, este nevoie de o lege a vaccinării.
"Acum ne găsim în situaţie foarte dificilă, o urgenţă de sănătate publică majoră - infecţia cu noul coronavirus - şi toate speranţele legate de controlul acestei infecţii din toate ţările se referă la găsirea unui vaccin care să oprească lanţul transmiterii. În acest context, aş vrea să aduc în dezbatere o problemă de sănătate publică care frământă România în subsidiar, se referă la programul naţional de vaccinare, la îmbunătăţirea lui şi la adoptarea unei legi a vaccinării care să ajute la atingerea ţintelor OMS - de 95% acoperire vaccinală pentru principale atingene sau vaccinuri, pentru publicul larg, care sunt incluse în acest program", a explicat Rafila.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie
Medicul a menţionat că în România, în ultimii 10 ani, a scăzut în mod constant acoperirea vaccinală, adăugând că există pericolul reapariţiei unor boli care erau considerate eliminate, precum difteria, tusea convulsivă sau rubeola.
citește și: Este posibil să fi avut coronavirus și să nu știu? Doi experți din SUA explică la ce trebuie să fii atent
Alexandru Rafila a mai spus că vaccinarea este o oportunitate şi pentru persoanele adulte şi pentru vârstnici, menţionând că, în plină pandemie cu noul coronavirus, există o recomandare expresă ca persoanele vârstnice să fie vaccinate împotriva infecţiilor pneumococice.
- citește și: La ce temperatură moare coronavirusul, de fapt! Doar așa îl elimini de pe haine sau măști de protecție
"O serie întreagă de afecţiuni care apar la persoanele adulte sau la vârstnici sunt, pot fi prevenite. Dau un exemplu doar: tusea convulsivă sau infecţiile pneumococice. În plină pandemie cu noul coronavirus, există o recomandare expresă pentru persoanele vârstnice, mai ales cele care au comorbidităţi, să fie vaccinate împotriva infecţiilor pneumococice. Avem acest produs în România, dar cred că trebuie să existe un semnal foarte puternic încât aceste produse să poată să fie compensate măcar parţial de către stat, ca semn de interes pentru prevenţie şi, pe de altă parte, şi ca semn de economii pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că morbidităţile, morbiditatea produsă de aceste boli, care sunt prevenibile prin vaccinare, costă foarte mult Casa Naţională de Sănătate", a adăugat Rafila.
Rafila a mai menţionat că sistemele de sănătate publică trebuie întărite.
"Situaţia la nivel global din acest moment este cea mai complexă, cea mai îngrijorătoare şi cu efect nu numai asupra sănătăţii, ci şi asupra societăţilor, economiei, în special, care se înregistrează de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Asta arată că sistemele de sănătate publică trebuie întărite, nicidecum nu trebuie neglijate, iar ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani de descentralizare a sistemului de sănătate publică a fost cu totul o greşeală majoră. Îmi pare bine că am reuşit să contribuim la păstrarea acestor structuri care erau ameninţate cu dispariţia datorită unor decizii administrative greşite", a susţinut acesta.
Sursa: Agerpres
La ce temperatură moare coronavirusul, de fapt! Doar așa îl elimini de pe haine sau măști de protecție... „Dacă nu funcționează, măcar nu ucide pe nimeni”. Ce știm despre hidroxiclorochina, medicamentul anti-malarie folosit îm...