Live acumFilm: John Wick
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la circ

VIDEO! Pericolele din aer

Stiti ce poate cauza o durere de cap, care vine pe nesimtite, nu trece si tine zile la rind? Sau o alergie aparuta din senin? Eruptii? Probleme de respiratie sau astm? Printre altele, si mediul inconjurator.

Despre poluare vorbesc si-aflati ca aceasta nu e doar afara, pe strada, printre masini si linga fabrici, in praf si fum. Poate fi si in cafenele, restaurante, magazine, case sau locurile noastre de munca.

Un sistem de ventilatie necuratat corespunzator, pereti plini de mucegai, un cos de soba defect, o centrala termica ce scapa gaze - toate umplu de factori toxici aerul pe care il respiram si pot, in timp, cauza probleme de sanatate.

Inca se fumeaza in majoritatea localurilor de la noi din tara. Chiar daca exista spatii pentru nefumatori, acestea sunt delimitate numai de un afis.

Fumul are multiple efecte nocive asupra organismului
Din cauza substantelor chimice si a monoxidului de carbon pe care le contin tigarile. Fumul patrunde prin caile respiratorii si produce, printre o inhibitie a miscarii cililor.

Fumul de tigara cauzeaza mai mult de 87% din cancerele de plamani, potrivit expertilor. Creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.

Tot tigara duce la aparitia alergiilor respiratorii si a astmului bronsic.

Un pericol este si sistemul de ventilatie de la serviciu, mai ales daca acesta nu este curatat. Si un aparat de aer conditionat caruia nu i s-a schimbat filtrele de mult timp este periculos.

Bacteriile care stagneaza in aparatele de aer conditionat, determina imbolnavirea plamanului, producand o pneumonie. Simptomele sunt dureri de cap, tuse seaca, piele uscata, ameteala, greata, dificultati de concentrare, oboseala, sensibilitate la mirosuri si iritatii ale ochilor, nasului sau gatului.

Bacterii, mucegaiuri sau virusuri se pot acumula si in parchet sau covoare. Provoaca febra, frisoane, dureri musculare, tuse si alte simptome respiratorii.

Recomandari