Chef Florin Dumitrescu recomandă să nu mai fie consumată pâinea din comerț, mai ales dacă nu se cunosc absolut toate ingredientele folosite. Acesta susține că este mai sănătos să fie pregătită acasă.
Florin Dumitrescu face dezvăluiri cutremurătoare: „Vrei să te fac să nu mai mănânci pâine niciodată în viața ta?”
George Buhnici se recunoaște a fi un mare iubitor de pâine: „O viață întreagă, până la 30 și ceva de ani, mi-a plăcut foarte mult pâinea, să fie de oricare, să aibă coaja groasă, să fie albă dacă se poate și cu cartofi.” Însă a observat unele reacții adverse după ce mânca pâine.
El spune în podcastul la care a fost invitat chef Florin Dumitrescu că: „m-am umflat! M-am inflamat, m-am și îngrășat și m-am inflamat și constipat.” Deși nu a asociat problemele digestive cu pâinea, Florin Dumitrescu i-a spus că acestea sunt efectele glutenului. În urma unei discuții cu un prieten, Florin și-a schimbat obiceiurile legate de consumul de pâine.
Acesta povestește în podcastul respectiv ce i-a spus un prieten care avea de mai mult timp o brutărie: „La un moment dat i-a curs bidonul de afânător sau nu știu ce băga el acolo. Era un ingredient lichid pe care-l băga în aluatul de pâine. Și a făcut gaură în beton. Că ăla a căzut ca picătura chinezească și peste noapte i-a făcut gaură în beton, în 12 cm.”
Vorbele prietenului său l-au șocat, astfel că a hotărât să nu mai cumpere pâine din comerț, ci să-și facă în casă: „Și eu mănânc asta, mănânc lipie: făină cu apă și nu ai nicio problemă.”
Florin Dumitrescu îi îndeamnă pe toți românii să fie atenți la ceea ce cumpără, să știe întotdeauna ce ingrediente se folosesc pentru obținerea produsului respectiv și să nu le aleagă pe cele foarte ieftine, deoarece multe dintre ingredientele folosite pot fi nocive omului.
De asemenea, le recomandă anumite rețete pe care să le folosească pentru a face o pâine (rețeta lui chef Sorin Bontea) ori o lipie gustoasă (rețeta sa personală).
Citește și: Chefi la cuțite, lider de audiență. Sorin Bontea a câștigat bomba cu mai multe amulete
„Mâncarea bucureșteanului este covrigul brașovean (...) sau buzoian”, glumesc cei doi în timpul podcastului. De asemenea, Florin Dumitrescu vorbește despre diferența dintre premix și făină sau, mai bine zis, despre produsele făcute din premix și făină.
El dezvăluie că: „la premix pui apă, la făină adaugi celelalte ingrediente”. Spunând aceste lucruri trage un semnal de alarmă, deoarece ingredientele din respectivul premix sunt necunoscute, astfel că ar putea fi foarte nocive dacă sunt consumate.
„Nu e sănătos, clar nu e sănătos!” răspunde celebrul chef la întrebarea moderatorului în legătură cu acest amestec denumit premix. „Cel mai bine este să-ți alegi cu grijă, ca bucătarii, furnizorul”, recomandă Florn Dumitrescu.