Antena Căutare

11 obiective turistice în Mangalia și pe litoralul românesc pe care să nu le ratezi

În Mangalia vei găsi numeroase obiective turistice și locuri cu peisaje superbe ce nu trebuie ratate dacă ajungi pe litoralul românesc al Mării Negre.

În Mangalia vei găsi numeroase obiective turistice și locuri cu peisaje superbe ce nu trebuie ratate dacă ajungi pe litoralul românesc al Mării Negre.

Dacă abia așteptai vremea călduroasă pentru a pleca la mare, nu îți limita vacanța doar la statul pe plajă. În Mangalia vei găsi numeroase atracții turistice ce nu trebuie ratate.

Istoria tumultuoasă a Dobrogei o face o formidabilă resursă din punct de vedere turistic. Trasam pe harta linia care ne va duce de la cea mai veche așezare greacă, în podgoriile Dobrogei, pe malul mării, în port la Mangalia, pe drumuri forestiere până la un lăcaș de cult, unicat în România. Iată ce obiective turistice poți vizita în Mangalia și pe litoralul românesc.

11 obiective turistice în Mangalia și pe litoralul românesc pe care să nu le ratezi

11 obiective turistice în Mangalia și pe litoralul românesc

Farul Genovez

În apropiere de Faleza Cazinou, pe strada Remus Opreanu, se află cea mai veche clădire din Constanța, ridicată între 1858-1860. Farul Genovez are o înălțime de 8 metri și a fost construit de firmă britanică Danubius and Black Sea.

Rezervația Dunele Marine de la Agigea

Unică în România, Rezervația Dunele Marine din Agigea trebuie să nu lipsească din list ad eobiective turistice de la malul Mării Negre. Această arie protejată a fost înființată în anul 1928 și astăzi face parte din Stațiunea Biologică Marină „Prof.dr. Iona Borcea”. Turiștii care ajung în județ pot admira 346 de specii de plante vasculare și 8 specii de mușchi marini.

Muzeul de Arheologie „Callatis”

Acesta este situat în centrul Mangaliei, iar primele încercări pentru a-l pune la punct sunt mai vechi de un secol.

„Mangalia începutului de secol XX era o localitate relativ mică, ale cărei clădiri suprapuneau arealul oraşului antic.

Fiecare nouă fundaţie, fiecare amenajare edilitară sau gospodărească prilejuiau noi descoperiri de monumente şi obiecte rare care, în cele mai multe cazuri, încăpeau pe mâna amatorilor de antichităţi români sau străini”, povesteşte directorul actual al muzeului, cercetător ştiinţific dr. Tatiana Odobescu.

Muzeul de la Callatis a fost inaugurat abia în anul 1959, iar un exponat de mare importanţă al muzeului, descoperit în același an, este mormântul cu papirus, datând din secolul al IV-lea î.Hr. Papirusul descoperit în interiorul mormântului a fost scris în limba greacă și reprezintă cel mai vechi document scos la iveală pe teritoriul țării noastre. În interiorul mormântului s-a descoperit un schelet de bărbat.

Muzeul Marinei Mangalia

La câteva minute de mers cu mașina de Muzelul Callatis se află un alt muzeu care merită atenția:Muzeul Marinei Mangalia. Mai concret, muzeul este plasat la ieşirea din Mangalia spre 2 Mai, la şosea, pe partea dreaptă, la circa 100 m de ultima intersecţie de la marginea oraşului.

În cadrul expoziţiei se găsesc obiecte aparţinând colecţiilor de arme sub apă, prezentate în detaliu, dar şi secţiuni ale unor torpile ce au fost în dotarea trupelor marinei Garnizoanei Mangalia. În curtea din faţa clădirii sunt expuse piese de artilerie navală şi antiaeriană, dominate de masivul tun de 130 m, care a aparţinut artileriei de coastă.

Acesta este un muzeu mai recent, înființat în august 2004, într-o clădire a cazarmei dezafectate, care nu ocupă o suprafață foarte mare, dar care are o impresionantă colecţie de tehnică de navigaţie şi obiecte de patrimoniu, ce redau fidel istoria recentă a Marinei militare (1952-2000), pe parcursul a două spaţii expoziţionale şi a unei biblioteci.

Monumentul Tropaeum Traiani

O parte a istoriei dacilor și românilor a rămas și în Adamclisi, și anume, monumentul Tropaeum Traiani. Ridicat între 105-106, acest edificiu este simbolul victoriei Împăratului Traian asupra Daciei. Merită văzut, fie și doar o dată în drumul spre litoral.

Constanța

Municipiul de reședința al județului nu are cum să lipsească din lista de obiective turistice de pe litoralul românesc. Orașul te îndeamnă la visare, poate de la aerul sărat, mirosul de alge, ori de la farmecul Falezei Cazino. Chiar Portul Turistic Tomis este un loc pe care nu îl poți rata. Aici vei găsi cel mai bun chefal, preparat pe un pat de sare și pus pe grătar, alături de un sos de usturoi nemaipomenit. De altfel, printre atracțiile orașului se numără și Muzeul Marinei Române, Planetariumul, Vechiul Hotel Carol I sau Geamia Hunchiar.

Biserica Îngropată din Istria

În comuna Istria, la 55 de kilometri de Constanța, este localizată Biserica Îngropată. Lăcașul de cult fără glas are o poveste interesantă. Rând pe rând a fost populată de vechi civilizații: greci, romani, turci și bulgari. Însă, construcția, unicat în România, a fost permisă în timpul dominație turcilor pe aceste meleaguri. Nu înainte ca aceștia să ascundă faptul că aici există și creștini.

Pădurea Hagieni

Unul dintre satele foarte vechi ale județului Constanța este Hagieni, situat la aproape 10 kilometri de malul mării. Lângă satul înființat în 1824 se află un alt loc prea puțin cunoscut, Pădurea Hagieni. O rezervație naturală, unde vei întâlni platouri calcaroase, tufărișuri, șerpi veninoși sau vipere cu corn.

Portul turistic Mangalia

Atâta timp cât vremea ține cu tine, nu ar trebui să ratezi portul turistic din Mangalia. Este o încântare să iei la pas portul. în special în luna mai, când căldura nu este prea mare, vântul adie ușor, iar turiști sunt puțini.

Cetatea Histria

Ar trebui să faci o mică oprire și la Cetatea Histria. Știai că este cea mai veche așezare de pe teritoriul țării noastre? Puțina istorie la fața locului îți va aminti de anul 650 i.Hr, data la care cetatea a fost construită de greci. Ieri mare civilizație așezată pe aceste meleaguri, azi numai ruine și amintirea a ceea ce a fost aici: vechi ziduri rămase în picioare, vase ceramice, amfore, podoabe, inscripții, unele dintre ele regăsindu-se și la Muzeul Cetății Histria.

Acvariul din Constanta

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii cuprinde acvariul, delfinariu, micro delta, planetariul și rezervația de păsări exotice. Ca să ajungi aici, ghidează-ți privirea căutând clădirea vechiului Cazino constănțean, deoarece cele două sunt extrem de apropiate. Acvariul constănțean este structurat în trei secții: Marina, Dulcicola și Pești Exotici.

Citește și:

Obiective turistice în Brașov și împrejurimi. 15 locuri minunate de vizitat

Obiective turistice în Sibiu. 12 locuri pe care merită le vezi

Obiective turistice în Cluj. 12 locuri pe care să nu le ratezi

Sursă foto: turistinfo.ro, radioconstanta.ro

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x