Strazile sunt uimitoare, te astepti la fiecare colt sa dai nas in nas cu un cavaler grabit. Linistea este relativa, iar in aer pluteste agitatia medievala de altadata. Brusc, iti apare in fata un tobosar, urmat indeaproape de un ... nu stii ce este, ochii nu se pot dezlipi de la muscheta pe care o tine mandru pe umar!
„Vorba buna nu strica dintii si nici memoria", iti striga tobasarul incercand parca sa te scoata din transa. Strajerul, asta era, da din cap si intareste spusele primului, apoi pleaca mai departe, vorbind in toate limbile pamantului. Au de anuntat evenimente importante.
Daca tii pasul cu zidul de aparare o sa ajungi la simbolul cetatii - Turnul cu Ceas, o bijuterie arhitecturala, construita undeva la inceputul secolului al XVII-lea. A fost transformat in muzeu acum mai bine de 100 de ani si iti ofera prilejul de a cunoaste istoria „in carne si oase".
Vei parcurge realizarile celebrelor bresle mestesugaresti, o sa afli detalii despre medicina practicata acum doua-trei secole sau pur si simplu vei admira cetatea de la 64 de metri inaltime.
Legende
La doi pasi de Turnul cu Ceas se afla restaurantul „Casa Dracula". Esti obisnuit cu denumirea, dar, odata intrat acolo, vei simti in spate privirea lui Vlad Tepes. Se afla peste tot, la urma urmei a locuit acolo cativa ani.
Meniul este plin cu bucate pe gustul domnitorului, iar lumina difuza te va pune pe ganduri. Cea mai gustoasa este „ciorba de fasole in pita" - este de-a dreptul fabuloasa! Sau „Teapa lui Dracula", un fel de frigarui... verticale, stropite cu cascaval topit.
Alaturi se afla „Casa cu Cerbi", vizavi este „Casa de pe stanca" ori de urci pe „Scara scolarilor" ajungi la „Biserica din Deal".
Aceasta din urma este construita pe locul unde se aflau cripte daco-romane. Daca ai nervii tari, poti cobori in tunelul presarat cu morminte de-o parte si de alta. Se spune ca spiritele legendarilor luptatori romani vegheaza inca locurile de teama dacilor liberi...
Cat costa?
Nu foarte mult. Pensiunile si hotelurile din zona iti ofera absolut orice iti doresti la tarife cuprinse intre 50 si 400 de lei. Amabilitatea locuitorilor este insa de nepretuit.
Citeste si Revista Felicia
Foto: Wikipedia
Vezi si Iasi, orasul simbol al Romaniei