- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Emisiunea MediCOOL poate fi văzută integral și pe Antena PLAY.
Alături de dr. Pautov vor sta, în fiecare săptămână, dr. Alexandru Răzvan Meroiu, medic stomatolog cu o vastă experienţă în estetica dentară, dr. Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie şi estetică medicală, dr. Iulia Solomon, medic specialist dermato-venerologie şi dermatologie pediatrică şi Iuliana Dabija, tehnician nutriţionist, psihonutriţionist şi arbitru naţional în cadrul competiţiilor interne de powerlifting.
MediCOOL, sezon 1, episod 13. Despre dermatita atopică, recuperarea după implantul mamar și ce exerciții fizice putem face cu lucruri de prin casă
La rubrica Hey, info doc din episodul 13 a emisiunii MediCOOL de la Antena 1, din 20 noiembrie 2021, tema abordată a fost dermatita atopică, cunoscută popular sub denumirea de eczemă. Iulia Solomon a explicat ce înseamnă această afecțiune la masa de experimente.
De regulă, dermatita atopică apare la copii. „Asta pentru că cei mici nu au încă o barieră a pielii foarte bine definitivată și, automat, pielea este puțin mai descoperită”, a spus medicul Solomon „Eu nu cunosc o boală dermatologică ce are o singură cauză. De obicei, sunt combinații de cauze. În acest caz, aș merge pe două cauze principale: cauza genetică (...) și atopia, de-asta se numește atopică, pentru că acei copii au o predispoziție mai mare de a face alergii”.
„Practic, e o reacție la ceva extern”, a completat medicul Pautov.
„E mai mult o reacție exagerată a pielii la orice extern. Ei pot face asta chiar și de la țesătură care nu le priește”, a mai spus medicul Iulia Solomon.
E important să ne hidratăm pielea, dar când avem de-a face cu o dermatită atopică, e nevoie să luăm un tratament medicamentos.
La rubrica Tu decizi!, a fost detaliat subiectul implantului mamar și cum putem îmbina sportul cu recuperarea de după acest tip de intervenție. Medicul Elena Martin a venit în platou, împreună cu Mihaela.
Elena Martin, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă: „Le zic pacientelor: nu trebuie să renunțați la sport dacă sunteți operate. Undeva la două săptămâni după operație putem să lucrăm abdomen, picioare, cardio - cam la o lună după intervenție și partea de sus, poate chiar puțin mai târziu, în funcție de fiecare pacientă”.
Mihaela a arătat câteva exerciții la saltea pe care pacientele le pot face la o lună după ce și-au făcut un implant mamar. Ea a fost, totodată, și pacientă, așa că știe exact prin ce trec acestea.
„Cel mai mult am lucrat partea inferioară, picioare, am făcut multe fandări în mers sau pe loc. Greutățile, pe lângă corp, nu le ridicăm deasupra capului. Genuflexiuni, la fel, nu le ridic deasupra capului, exerciții de abdomen”.
La rubrica Cinci, au fost enumerate cinci exerciții fizice pe care le putem pune în practică cu lucrurile pe care le avem prin locuința noastră. Elena, Iuliana și Bruce au venit în platou. Pentru aceste exerciții, vă puteți folosi de o mătură, o carte sau o sticlă plină cu apă, de exemplu.
MediCOOL, sezon 1, episod 13. Povestea soților Cojan, ce e tulburarea de somatizare și cum tratatăm bruxismul
La rubrica A doua șansă, a fost prezentată o poveste cu final fericit. Povestea familiei Cojan. Invitat a fost mentorul medicului Pautov, așa cum el îl numește, prof. dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală, chirurgie robotică, alături de soții Cojan. Soția a fost diagnosticată la vremea respectivă cu ciroză hepatică în stadiu terminal.
„În urmă cu 15 ani, am primit șansa la o viață nouă în urma unui transplant hepatic efectuat la Institutul Clinic Fundeni de o echipă de medici specialiști condusă de medicul Irinel Popescu”, a spus aceasta.
O mare bucurie, văzută ca o minune în familia Cojan, a reprezentat faptul că femeia a rămas însărcinată la cinci ani de la transplantul de ficat. Era, atunci, primul caz de acest fel din România.
„La vremea respectivă a fost privită ca o inconștiență, poate, din partea mea ca pacient transplantat, dar familia noastră a privit-o ca o binecuvântare (...) Vă dați seama, nemaifiind niciun caz în țara noastră, am fost șocată. Soțul meu, în afara părinților, l-a sunat pe domnul profesor să ne sfătuiască ce e de făcut”.
Băiețelul soților Cojan are 10 ani acum. El poartă numele donatorului de la care mama lui a primit ficatul, în semn de recunoștință pentru că este astăzi în viață datorită lui.
Următorul subiect abordat în emisiune a fost obezitatea, una dintre cele mai amenințătoare afecțiuni din istorie, la rubrica Super Doc. „Obezitatea afectează mai mulți oameni ai Planetei decât toate epidemiile la un loc”, a spus medicul Pautov. Doctorul Cătălin Copăescu, chirurg de excelență în chirurgia colorectală, a fost invitat în platou.
Invitată în platoul emisiunii MediCOOL, la Social Cool, a fost și gazda emisiunii Hello Chef de la Antena 1, Chef Roxana Blenche, care i-a adus lui Mihail Pautov mic dejunul ei preferat: fulgi de ovăz cu iaurt grecesc, nuci pecan, unt de arahide și fructe. Ei au vorbit despre importanta alimentelor sănătoase. La momentul filmării, Roxana Blenche își dorea să slăbească, spre „nefericirea” ei.
„Eu sunt o gurmandă! Îmi place mâncarea bună, cu mult unt, mult unt, multe grăsimi, și acum cred că sunt un pic mai tristă, dar merg înainte”, a spus Blenche. „Mie îmi plac burgerii, îmi plac și coastele, îmi place și slănina, cu brânză, roșii, îmi place tot ce-i bun și gustos”.
Mai departe în emisiune, am aflat ce este tulburarea de somatizare. Psihoterapeutul Mihai Albu a detaliat subiectul la rubrica Atelier: Creier.
„Biologic, anatomic, nu ai nimic, însă emoțional și psihic, mintal, e o suferință acolo. (...) Somatizarea e interacțiunea dintre psihic și fizic pentru că noi nu suntem chiar separați în mod real”, a spus Mihai Albu.
„Somatizare este, practic, acest efect pe care ceva ce este în minte se traduce în corp fără ca noi să vrem”, a continuat medicul Pautov.
La rubrica Ușor de simplu, medicul Meroiu a vorbit despre bruxism, care poate avea efecte grave asupra noastră.
„Nu numai că dinții se tocesc, dar ligamentele care fixează dinții încep să se deterioreze. Dinții încep să se miște, iar uneori nu mai pot fi salvați”, a menționat Mihail Pautov.
„În mare parte, asta vine pe fond psihic. (...) Noaptea, poate avea o cauză odontogenă. E un dinte care e puțin mai înalt și involuntar, inconștient, încerci să îl nivelezi, să ajungi la restul dinților. Spre exemplu, măseaua de minte poate fi un factor declanșator al bruxismului”, a spus medicul stomatolog Alexandru Meroiu.
MediCOOL, în fiecare sâmbătă, de la 09:30, pe Antena 1 & Antena PLAY
Doctorul Mihail Pautov este o prezență foarte cunoscută în domeniul medical. Acesta aduce săptămânal pe Antena 1 un nou episod al show-ului MediCOOL. Sâmbăta de la 9:30, alături de doctorii Alexandru Meroiu, Elena Popa, Iulia Solomon şi Iuliana Dabija, îşi intervievează invitaţii şi le oferă telespectatorilor cele mai bune sfaturi medicale.
Emisiunea MediCOOL este disponibilă și pe Antena PLAY, cea mai mare platformă de conținut video din România. Cu 9 canale în regim live 24/24 pe care fanii le pot urmări de oriunde ai fi, zeci de emisiuni celebre, seriale de top și știri de ultimă oră, Antena PLAY oferă publicului și cele mai noi episoade din MediCOOL.