Live acumAnimatie: O poveste incalcita
Prime Time 20:30Animatie: O poveste incalcita

Dani Oțil, emoționat, vorbind despre izbucnirea Revoluției din 1989: „Sunt zile intense pentru noi. Pentru asta s-a murit”

!6 și 17 decembrie 1989. Începutul sfârșitului pentru regimul lui Nicolae Ceaușescu. Vizibil emoționat, Dani Oțil a vorbit despre perioada comunistmului și felul în care s-a simțit Revoluța la el acasă.

„16 și 17 decembrie sunt date cu o încărcătură mare. Pentru noi, cei din vestul țării, Revoluța atunci a izbucnit. Începem să sărbătorim 30 de ani de libertate. Să nu uităm că cei care au ieșit în stradă pentru asta au făcut-o, fără să știe ce bulgăre de nea stârnesc. Pentru asta au ieșit, pentru asta au murit. Sărbătorim 30 de ani în care, iată, putem face televiziune liberi, putem spune orice. Dacă nu aveam Revoluție, asta nu se putea face. În cele două ore de televizor pe care le aveai pe zi, dacă aveau curent, trebuia să aduci doar ode și, eventual, să vorbești despre cultura la hectar”, a spus Dani Oțil.

În 1989, regimurile comuniste în țările din Europa Centrală și de Est au fost zguduite din temelii. Istoricul Filip Iorga a vorbit despre pastorul din Timișoara de la care a început Revoluția.

„Trebuie să spunem că a fost și un context internațional ce a favorizat izbucnirea Revoluției din decembrie 1989. Oamenii începeau să simtă că regimul comunist al lui Ceaușescu, care rămăsese unul dintre cele mai anchilozate din lumea comunistă, se apropia de final. Nimeni nu știa cât va mai dura și cum avea să vină acest final.

O astfel de revoltă populară are nevoie și de o scântee. Pentru România, aceasta a venit la Timișoara. S-a petrecut acum 30 de ani, pe 16 decembrie 1989, în jurul unei personalități locale, pastorul Laszlo Tokes, care făcuse o serie de declarații împotriva lui Nicolae Ceaușescu și care urma să fie evacuat.

Lumea s-a strâns în jurul casei lui și de acolo a pornit această revoltă”, a povestit istoricul.

Între 16 și 20 decembrie 1989 a avut loc așa-numita „Revoluție de la Timișoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluției în București.

Mai multe informații, în materialul video de mai sus.

Video