Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului, Vlăduț, îndrăgitul bucătar de la Neatza cu Răzvan și Dani, vinerea prepară diverse rețete de deserturi, de unde ne putem inspira și noi pentru răsfățul din weekend. În ediția din 8 octombrie 2021 de la Super Neatza, rețeta zilei a fost o delicioasă prăjitură de toamnă cu mere și nuci.
Este o rețetă inspirată din deserturile copilăriei care se compune din două foi de aluat fraged și o umplutură deliucioasă de mere cu nuci. Nu lipsește nici scorțișoara și onici zahărul pudră cu aromă de vanilie. Bineînțeles că Vlăduț a preparat-o în stilul său cu ingrediente de calitate pentru o reușită sigură.
Urmăriți mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi celor dragi o delicioasă prăjitură inspirată din bucătăria lui Vlăduț.
Citește și: Prăjitura Televizor, delicioasă și foarte spornică
Prăjitură de toamnă cu mere și nuci - Ingrediente
Pentru desertul de toamnă gustos și spectaculos aveți nevoie de ingrediente pentru foile de aluat fraged și ingrediente pentru umplutura prăjiturii.
Ingrediente pentru aluat fraged:
- 750 gr făină tip 550
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 250 gr mascarpone
- 2 ouă
- 250 gr zahăr pudră
- 1 linguriță de sare
- coaja de la o lămâie
Citește și: Rețete zilei la Super Neatza, 17 septembrie 2021, Prăjitură cu biscuiți și mere din bucătăria lui Vlăduț
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 kg mere
- 2-3 linguri de zahăr
- 1-2 lingurițe de scorțișoară
- 200 gr de nuci
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
Rețetă de prăjitură de toamnă cu mere și nuci - Mod de preparare
Începeți cu prepararea aluatului fraged care necesită un timp de relaxare la rece, pentru o reușită sigură.
Cum se prepară aluatul fraged
Se pune untul moale cu mascarponele într-un bol și se adaugă zahărul pudră. Se amestecă bine cu ajutorul mixerului până se obține o compoziție spumoasă. Apoi se adaugă, pe rând, cele două ouă, coaja de lămâie răzuită foarte fin și se încorporează, treptat, făina amestecată cu sarea.
Aluatul fraged obținut se împachetează în folie de prospețime și se pune la rece pentru cel puțin 30 de minute. Între timp vă ocupați umplutura de mere.
Cum se prepară umplutura de mere
Merele curățate de coajă și cotoare se dau pe răzătoarea mare și se pun într-un vas, la foc mic, împreună cu zahărul. Se amestecă constant merele răzuite pentru a se carameliza uniform. Se lasă pe foc până când se reduc la jumătate din volumul inițial. Se stinge focul și se lasă merele caramelizate la răcit. Nucile se rumenesc la cuptor, apoi se macină, dar nu foarte fin.
Cum se asamblează și se coace prăjitura de toamnă cu mere și nuci
Se pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și se tapetează tava clasică a cuptorului cu hârtie de copt.
Se scoate aluatul de la rece și se împarte în două părți egale. Merele răcite se amestecă cu nucile și cu scorțișoara. Se întinde prima parte de aluat pe masa presărată cu făină într-o foaie de dimensiunea tăvii și se transferă în tavă. Se înțeapă cu furculița din loc în loc apoi se întinde umplutura de mere cu nuci peste ea. Deasupra vine a doua foaie de aluat și se dă tava cu prăjitură la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Citește și: Prăjitură cu mere și bezea: un desert de senzație
Se lasă prăjitura să se tempereze, se pudrează cu zahăr și se porționează frumos.
Spor și poftă bună!