De curând, românii au primit o veste mai puțin bună cu privire la un aliment pe care îl consumă în mod repetat și ori de câte ori au ocazia. Decizia a venit într-un context mai puțin așteptat, iar supărările au apărut în mediul online mai mult decât s-ar fi crezut.
Iată despre ce produs este vorba și cum s-a ajuns la această decizie.
Alimentul pe cale de dispariție
Recent, Uniunea Europeană a decis interzicerea unui pesticid important, pe care cei mai mulți dintre agricultori îl foloseau împotriva dăunătorilor recoltelor și bineînțeles, pentru protejarea acestora.
Din cauza interzicerii acestui pesticid esențial, fermierii din mai multe țări au tras un semnal de alarmă în privința orezului care se folosește pentru gătirea preparatului paella. Fungicidul interzis are rolul de a proteja culturile, iar faptul că acum triciclazolul lipsește din compoziție, duce la imposibilitatea de a se mai cultiva un astfel de tip de orez.
Triciclazolul este un ingredient important și chiar crucial în cazul culturilor pentru combaterea posibilelor ciuperci parazite care își pot face apariția, iar lipsa lui îi determină pe fermieri să recurgă la renunțarea cultivării respectivului tip de orez.
Citește și: Câți bani cheltuie un român pe mâncare în fiecare lună. Pe ce loc se află România într-un clasament celebru
În Valencia, Spania, mai multe ferme au anunțat faptul că producțiile lor de „orez bombă” au înregistrat scăderi semnificative în anul anterior. Producțiile au ajuns chiar la jumătate față de media efectuată în ultimii 10 ani, iar acest lucru s-a întâmplat doar din cauza infecției cu ciuperca Pyricularia pe care insecticidul interzis ar fi putut s-o elimine fără probleme.
Uniunea Europeană a revocat în anul 2018 autorizația pentru utilizarea pesticidului respectiv pentru că s-a dovedit a fi dăunătot pentru organismul uman. Triciclazolul, totuși, a fost folosit timp de 40 de ani până când a fost luată decizia, acesta luptând cu succes împotriva paraziților care afectează în mod special recoltele de orez.
Nemulțumirea fermierilor, cu privire la decizia Uniunii Europene de a continua aprobarea importurilor de orez care prezintă chiar și cele mai mici urme de fungicid, este una foarte mare, aceștia trăgând un semnal de alarmă în acest sens.
Tot din această cauză și implicit, a scăderii producției de „orez bombă”, s-a ajuns la o mărire exagerată a prețurilor în ultimii 3 ani. Astfel, consumatorii pot plăti acum chiar și dublu pentru aceeași cantitate de orez cumpărată, potrivit spynews.ro.
Proprietățile orezului folosit în Paella
Orezul folosit pentru prepararea acestui fel de mâncare este un tip specific de orez, care poartă denumirea numit "orez pentru paella" sau "orez bomba".
Acest tip de orez specific are câteva caracteristici importante, precum:
- boabele sunt scurte și rotunde și au o textură fermă care poate absorbi bine lichidul în timpul gătirii
- orezul are capacitatea de a elibera amidon în timpul gătirii, ceea ce ajută la obținerea unei consistențe cremoase și la legarea ingredientelor
- orezul este rezistent și nu se dezintegrează ușor în timpul gătirii îndelungate, păstrându-și forma inițială
- orezul absoarbe aromele și condimentele din paella, adăugând o savoare bogată și distinctă
Paella este un fel de mâncare tradițională din Spania, mai precis din regiunea Valencia, recunoscut acum la nivel mondial.
Paella a fost la începuturi un fel simplu de mâncare gătită într-o tigaie mare, ce poartă denumirea de „paellera”. Ingredientele folosite erau doar cele disponibile la nivel local precum: orezul specific, legumele și carnea.
De-a lungul timpului, paella s-a răspândit în toată țara, dar și în alte părți ale lumii, devenind un fel de mâncare apreciat și popular.
Atât cetățenii locali, cât și turiștii care au vizitat Spania și au gustat paella, au contribuit la comercializarea sa în alte țări, iar în prezent, paella este un fel de mâncare cunoscut și apreciat în multe bucătării internaționale, fiind considerat un simbol al bucătăriei spaniole.