Siguranța alimentară este un subiect sensibil pentru românii de pretutindeni. Pentru că fiecare dintre noi avem o altă perspectivă asupra siguranței, există posibilitatea ca ceea ce nouă ni se pare comestibil, alții să considere total de neacceptat.
Specialiștii totuși ne pot confirma care sunt stadiile în care produsele pot fi consumate și care sunt factorii care fac diferența între un produs bun pentru consum și un produs alterat.
Citește și: Mega Image retrage de la vânzare un produs! Populația este îndemnată să nu consume alimentul
Iată care sunt informațiile oferite de către specialiști cu privire la alimentele care pot fi consumate chiar și după ce au mucegăit.
Unele alimente pot fi consumate chiar dacă au mucegăit
Fiind o perioadă grea din punct de vedere financiar pentru toți românii, majoritatea oamenilor tind acum să nu mai facă risipă de alimentele care au devenit atât de scumpe în ultimul timp.
Faptul că alimentele s-au scumpit îi determină pe români să aibă mai multă toleranță, față de cum aveau înainte, vis a vis de termenul pe care îl considerau până acum ca fiind unul rezonabil.
Specialiștii vin în ajutorul populației, făcând anumite declarații care, inițial, îi sperie pe oameni.
Doctorul Keith Schneider, expert în siguranța alimentelor la Universitatea din Florida, susține că este mult mai importantă sănătatea față de un preț care ne poate încânta la prima vedere.
Deși îi este greu să recunoască, mai ales în această perioadă grea din punct de vedere financiar, doctorul susține că este mai important ca oamenii să arunce produsele vechi, decât să le păstreze.
„Sunt mai mult îngrijorat să le spun oamenilor să salveze alimentele care sunt potențial dăunătoare” povestea doctorul pentru dailymail.co.
Totodată, specialistul recomandă ca oamenii să fie atenți la schimbările de culoare sau de textură ale alimentelor și să continue să fie vigilenți asupra tuturor modificărilor care li se par suspecte chiar și prin miros.
Citește și: Care sunt alimentele care se găsesc în toate magazinele din România, dar în alte țări sunt total interzise
Bacteriile E.coli nu se văd cu ochiul liber, dar acestea cresc pe alimente chiar și atunci când nimeni nu se așteaptă. Mucegaiul, de asemenea, crește în mod natural pe alimente, iar dacă nu sunt atenți, oamenii îl pot consuma fără să îl resimtă neapărat în timp ce este mestecat.
Mucegaiul este un tip ce ciupercă care are un rol foarte important în descompunerea alimentelor și care se dezvoltă cel mai des în spații umede și calde. Sporii produși de mucegai sunt răspândiți în aer și pot duce la probleme grave de sănătate.
Totodată, anumite tipuri de mucegai pot produce micotoxine care provoacă tulburări intestinale, vărsături și chiar boli grave precum leziuni ale organelor sau anumite tipuri de cancer.
Deși oamenii trăiesc cu impresia că brânza mucegăită este o delicatesă, aceștia trebuie să știe faptul că regula nu se aplică pentru orice brânză și pentru orice stare în care aceasta s-ar afla.
Brânzeturile sunt predispuse la dezvoltarea micotoxinelor, iar doctorul Schneider menționează că dacă acestea nu sunt păstrate la temperaturi suficient de scăzute, pot să dezvolte mai multe tipuri de mucegai
„Dacă aveți brânză moale, cum ar fi gorgonzola sau mozzarella, aruncați-o, deoarece mucegaiul urât poate emite toxine care au potențialul de a difuza prin lichid” transmite doctorul.
Cu toate acestea, doctorul Schneider menționează faptul că nu toate tipurile de mucegai sunt patogene, dar că posibilitatea ca acesta să fie clasificat de către oameni este foarte mică. Experții în mucegai, de asemenea, pot spune cu greutate care dintre mucegaiuri sunt patogene și care nu.
Totuși, unele dintre mucegaiuri pot fi inofensive și pot fi îndepărate de pe alimente prin tăierea părții afectate.
De exemplu, brânzeturile tari, precum cheddarul, poate fi tăiat astfel încât partea care deja a mucegăit să fie îndepărtată, iar restul să poată fi consumată fără probleme.
Acest tip de brânzeturi pot rezita chiar și timp de o lună de la deschidere dacă sunt depozitate la o temperatură adecvată. Nu la fel este și în cazul iaurtului sau al smântânei, care dacă prin mucegai nu mai pot fi consumate.
Pâinea, brioșele, covrigii, de asemenea, sunt alimente care nu trebuie păstrate mai mult decât le prevede termenul. Cel mai comun tip de mucegai care crește pe pâine și pe produsele de panificație este numit Rhizopus stolonifer care poate provoca reacții alergice și probleme de respirație.
„Suntem expuși la cantități mici de aceste ciuperci tot timpul și, per total, organismul este destul de bun la repararea singur, dar atunci când aveți o masă mare de ciuperci, putem obține o cantitate mai mare decât este de dorit” a mai adăugat doctorul.
Ciocolata, de asemenea, este un aliment care poate fi salvată după un anumit timp, dar bineînțeles, în funcție de cât de răspândite sunt petele de mucegai și dacă nu pot fi îndepărtate total.
Laptele ar trebui să fie aruncat chiar de atunci când începe să aibă un miros schimbat.
„Dacă laptele stă într-o mașină care are 90 până la 100 de grade, s-ar putea să nu ai 7 zile. Dacă îl împachetați într-o pungă de cumpărături izolată, puteți trece peste cele 7 zile și încă puțin” a mai adăugat doctorul.
Mega Image retrage de la vânzare un produs! Populația este îndemnată să nu consume alimentul... Pasajul Unirii se închide din nou! Cât timp va dura și care este motivul acestei decizii...