Ministerul Educației a anunțat printr-un comunicat de presă faptul că la proba de marți a Evaluării Naționale 2024, cea scrisă la Limba și literatura română, au fost absenți peste 7 000 de elevi, deși s-au înscris pentru susținerea probei.
Iată ce spun oficialii!
Peste 7000 de elevi au lipsit de la proba scrisă la Limba și literatura română
Proba Evaluării Naționale 2024 la Limba și literatura română a avut loc în 3 392 de unități de învățământ din țară, unde au fost înscriși un număr total de 160 467 de absolvenți ai clasei a VIII-a.
„Au fost prezenți 153 398 de absolvenți ai clasei a VIII-a (95.6%) din totalul celor 160 467 de înscriși pentru susținerea acestei probe. Nu s-au prezentat 7 069 de absolvenți.
Pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un elev. (...)
A doua probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 27 iunie, urmată, vineri, 28 iunie, de ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă).
Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).
Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.” sunt inforațiile transmite în cadrul comunicatului de presă.
Subiecte la Evaluarea Națională 2024 - Limba și literatura română
Elevii care au susținut examenul la Limba și literatura română au primit două texte la primul subiect, cu mai multe cerințe pe baza acestora.
Primul text a fost un fragment din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea, potrivit observatornews.ro.
La subiectul al II-lea elevii au avut de caracterizat un personaj din Cireșarii:
„Scrie o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să îl caracterizezi pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță. În scrierea compunerii vei avea în vedere:
- Notarea a două date de identificare a personajului (vârstă, ocupație, portret fizic, etc.)
- Prezentarea, prin câte o secvență comentată, a două trăsături morale a personajului
- Precizarea a două mijloace de caracterizare diferite, prin care se evidențiază trăsăturile morale prezentate
- Corelarea unei valori personale cu una dintre valorile personajului”.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 9 iulie
La fel ca și în anii anteriori, comunicarea rezultatelor se va face „anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale”, potrivit sursei citate anterior.
Citește și: Cele mai căutate licee din București. Cu ce medii de admitere au fost admiși elevii anul trecut
S-a ales cu o erupție îngrozitoare pe față după ce a purtat o pereche de cercei dintr-un material ieftin. Ce i-au spus m... Românii trag un semnal de alarmă cu privire la stațiile de alimentare din Bulgaria. Șoferii ar fi alimentat benzină îndo...