Antena Căutare

Anunțul ANM. Un ciclon polar va traversa peste România. În ce zone se așteaptă ninsori abundente

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că, începând cu această seară, iarna își va intra în drepturi în țara noastră, venind la pachet cu temperaturi scăzute, ninsori abundente și vânt. Totul se datorează unui ciclon polar care va traversa peste România.

ninsoare iarna
Anunțul ANM. Un ciclon polar va traversa peste România | Shutterstock

Potrivit anunțului făcut de specialiști, în seara zilei de joi, 26 ianuarie și în noaptea spre 27 ianuarie sunt așteptate ninsori în Muntenia și Oltenia și ploi în Dobrogea. Începând de joi, 26 ianuarie, sunt așteptate ninsori abundente în mare parte din țară, în special vineri, 27 ianuarie, și sâmbătă, 28 ianuarie.

În sudul și sud-vestul țării vor fi ninsori și ploi, iar drumurile vor fi alunecoase, cu depuneri de polei. Vineri, ninsorile se vor extinde și în alte regiuni, însă vor apărea și ploi abundente.

Anunțul ANM. Un ciclon polar va traversa peste România

Totodată, meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat un ciclon polar care va traversa România, astfel că va ninge abundent în zonele de Sud, Est și Sud-Est ale țării. De asemenea, se va intensifica și vântul.

Zonele montane vor avea parte de ninsori abundente, însă va apărea lapoviță și ninsoare și în partea sud a țării, inclusiv în București.

„Vom avea un episod de iarnă în majoritatea zonelor țării. Vom avea ninsori în zonele mai joase de relief. Acest lucru se va întâmpla de mâine seară, mâine noapte vineri, vineri noapte însă, vor fi intervale alternate.

Adică ninsori la început în regiunile sud-vestice mâine noaptea adică se vor extinde în partea de sud ca și precipitații, dar sub formă de ploaie pe parcursul zilei de vineri, iar vineri noaptea din nou se vor transforma în lapoviță și mai ales ninsoare.(..)

Și vântul se va intensifica în mod deosebit pe parcursul zilei de vineri în partea de sud-est a teritoriului, în condițiile în care vor rămâne precipitații sub formă de ninsoare.

Acestea vor fi ușor viscolite, aș putea spune în regiunile sud-estice, în Muntenia, în Dobrogea, în sudul Moldovei, pentru câteva intervale de timp. Vânt intens vom avea și la munte, pe crestele montane, în mod deosebit”, a declarat Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM, potrivit Antena 3 CNN.

Și în weekend, vremea se va menține rece. La munte, se va depune un strat considerabil de zăpadă. „În zonele montane însă, ne așteptăm în mare parte din interval să ningă, să se depună strat consistent de zăpadă, mai ales în Carpații Meridionali și nu numai la altitudini mari, ci și în zonele mai joase montane, pornind chiar de pe la 700-800 de metri până la altitudini foarte mari, să avem precipitații în general sub formă de ninsoare", a continuat specialistul ANM.

În ce zone din România va ninge în mod predominant

Potrivit anunțului făcut de specialiști, la final de săptămână sunt așteptate temperaturi scăzute și ninsori. În noaptea spre sâmbătă, 28 ianuarie, ninsorile se vor extinde în mare parte a țării, luând treptat locul ploilor, iar în cursul zilei de sâmbătă se așteaptă ca ninsorile să acopere și sudul și sud-estul României, inclusiv București.

Duminică, chiar și luni dimineață, cele mai coborâte valori vor fi de -10 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la -2 grade în zona litoralului. Temperaturile maxime pot ajunge la 6 grade. Acestea sunt normale pentru această perioadă, însă din cauza ciclonului polar ne-am putea confrunta cu nopți ceva mai reci.

„În mod deosebit vorbim de temperaturi negative în toate regiunile, va fi destul de rece, chiar spre -10 grade în depresiunile din estul Transilvaniei. Apoi și temperaturile minime vor varia ușor de la o noapte la cealaltă. Vom mai avea temperaturi negative prin nord, prin centru.

Temperaturile maxime vor fi și ele ușor pozitive, de la 0-2 la cel mult 5-6 grade, iar valorile mari vor varia. Dacă vineri să zicem, valorile de 5-6 grade le vom regăsi în extremitatea de sud-est, sâmbătă-duminică foarte probabil ca această astă se regăsească în regiunile vestice, nord-vestice, acolo unde cerul va fi mai degajat și precipitațiile mai puține", a mai spus Alina Șerban, potrivit sursei menționate anterior.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x