Antena Căutare

Ghidul concediului reușit: ce verifică un șofer responsabil înainte să plece la drum

Dacă gradația termometrului urcă la cote înalte, iar gândul îți zboară la destinații estivale, este foarte clar că urmează să pleci în vacanță. Ca să te poți relaxa pe șezlong, trebuie să ajungi în siguranță în stațiune, alături de familia ta sau de prietenii care au ales să-și petreacă concediul cu tine.

Dacă gradația termometrului urcă la cote înalte, iar gândul îți zboară la destinații estivale, este foarte clar că urmează să pleci în vacanță. Ca să te poți relaxa pe șezlong, trebuie să ajungi în siguranță în stațiune, alături de familia ta sau de prietenii care au ales să-și petreacă concediul cu tine. Cu siguranță nu ai vrea să pierzi timp pe marginea șoselei, meșterind cu stângăcie la o avarie apărută de te miri unde, pe care ai fi putut-o evita cu ușurință. Buna dispoziție îți va fi garantată dacă vei avea grijă la câteva detalii tehnice.

Starea anvelopelor

Anvelopele sau, așa cum sunt cunoscute de majoritatea șoferilor, cauciucurile, au o importanță capitală în menținerea unui grad cât mai mare de siguranță. Din cauza faptului că sunt singura legătură fizică dintre mașină și asfalt, ele sunt primele care preiau șocurile cauzate de gropi, iar aderența lor trebuie să fie optimă atât în condiții meteo normale, cât și pe timp de ploaie. Înainte de pleca la drum, oprește la o vulcanizare și verifică nivelul de uzură al anvelopelor și umflă-le la presiunea indicată de producător. Aceste măsuri obligatorii nu te feresc, totuși de riscul unei pene cauzate de o perforație, așa că aruncă o privire ageră și către roata de rezervă.

Nivelul uleiului

Nu toți șoferii conștientizează cât de important este să verifici lunar nivelul uleiului de motor. Dacă cei mai mulți dintre ei au șansa de a fi avertizați că există probleme, atunci când pe bord se aprinde martorul check engine, unii ajung direct în service, cu probleme severe. Vei sta deoparte de toate acestea dacă vei folosi lubrifianți de calitate și dacă își vei face un obicei din a măsura frecvent nivelul lor. Dacă observi scăderi repetate, care cer completări prea dese, ai deja un indiciu cu privire la o eventuală problemă a mașinii. Astfel, poți rezolva totul într-un timp suficient pentru ca planurile tale de vacanță să nu fie date peste cap.

Ghidul concediului reușit: ce verifică un șofer responsabil înainte să plece la drum

Lichidul de parbriz

Unul dintre cele mai neglijate aspecte ale unui condus cu adevărat preventiv este cel al calității lichidului de parbriz. Cea mai mare parte a conducătorilor auto consideră aproape irelevant tipul soluției folosite, crezând că doar folosirea lichidului de vară pe perioada iernii este o greșeală. În realitate, pe perioada sezonului cald ai nevoie de un lichid cu proprietăți antistatice, care va îndepărta cu succes petele cauzate de insecte și va ține praful la distanță de parbrizul ud.

Starea instalației de aer condiționat

Scenariul care te-ar îngrozi cel mai mult vara asta este cel al unei mașini deja încinse de soarele dogoritor, în care aerul condiționat să nu funcționeze. Perspectiva unui drum către mare parcurs cu geamurile deschise la maximum nu este deloc un plăcută, dar, în funcție de starea tehnică a mașinii tale, poate deveni realitate oricând. O vizită la un atelier specializat în instalații de climatizare te poate scăpa de neplăceri. Tehnicienii vor verifica nivelul de încărcare cu freon și vor putea să îl completeze la nevoie, pentru ca tu să nu fii victima unei pierderi bruște.

Neconformitatea actelor

Un șofer cu adevărat responsabil va fi mereu grijuliu cu actele mașinii, așadar, cu atât mai mult, va acorda atenție acestui capitol înainte de plecarea în vacanță. Dacă sejurul se desfășoară peste hotare, cu atât mai mult va fi nevoie sa te asiguri că nu îți lipsește nimic fără de care vameșii te-ar putea obliga să faci cale întoarsă. Ai grijă ca din torpedou să nu-ți lipsească certificatul de înmatriculare și Cartea Verde asociată poliței de asigurare RCA, ambele în original. De asemenea, dacă mașina pe care o folosești nu este a ta și dacă ieși din spațiul UE, va trebui să-i prezinți polițistului de frontieră și contractul de comodat sau procura notarială încheiată cu proprietarul.

Pentru o vacanță reușită, este nevoie de mai mult decât de entuziasm. Pregătirile făcute cu răbdare îți vor aduce odihna sau distracția la care speri, în funcție de îți dorești de la un concediu în care pleci la volan.

Înmatriculările de autoturisme noi în UE, minus 2,1% după 5 luni. România, cea mai mare creştere... FORT, Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania şi compania Clever dau COTAR în judecată...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x