Antena Căutare

Mașini pe benzină și diesel, interzise în orașele mari din România, din 2025. Proiectul a fost depus la Senat

Mașini pe benzină sau diesel, ar putea fi interzise în orașele mari din România, din 2025. Proiectul de lege care a fost depus la Senat prevede că autovehiculele de transport persoane, inclusiv taxi, uber, dar și autoutilitarele, autoturismele și autocamioanele cu masa totală sub 7,5 tone folosite pentru distribuție/transport marfă în interiorul orașelor trebuie să fie autovehicule verzi.

Mașini pe benzină sau diesel, interzise în orașele mari din România, din 2025. Proiect de lege

Legea s-ar putea aplica din ianuarie 2025, dacă va primi aviz pozitiv.

Concret, autovehicule cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau gaz petrolier lichefiat ori alte propulsoare ce îndeplinesc condițiile tehnice și de poluare asemănătoare cu acestea vor lua locul, în mod obligatoriu, mașinilor cu motoare pe beniznă sau diesel.

Inițiatorii proiectului de lege susțin reducerea gradului mare de poluare din orașe

Proiect de lege privind transportul ecologic, cu completări la Legea 37/2018, a fost inițiat de un grup de deputați și înscris pentru dezbateri la Senat în 11 iunie.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Aglomerație infernală la intrarea în România, în prima zi fără izolare la domiciliu. Românii stau de opt ore în cozi - FOTO

Inițiatorii susțin că tehnologiile au avansat și prețurile de cost la producția de motoare și achiziția de autovehicule de către populație s-au redus, iar gradul de poluare în orașe este din ce în ce mai mare. Mai mult, spun că motoarele pe gaz au practic același preț cu cele pe benzină sau motorină. Aceștia amintesc că lipsa infrastructurii de alimentare cu energie electrică/gaz din rețeaua de autostrăzi, drumuri, gări, autogări este principalul impediment pentru ca populația să aleagă astfel de autovehicule verzi.

Prevederile proiectului depus la Senat

– mașinile cu motoare diesel/benzină vor circula exclusiv pentru intervenții în situații de forță majoră și transport persoane ocazional sau tranzitare oraș.

– firmele de transport persoane – interjudețean și județean – dar și persoanele care fac aceste activități vor putea deține licență de transport doar dacă 80% din parcul de autovehicule deținut este reprezentat de autovehicule verzi.

– instituțiile publice și firmele cu capital majoritar de stat vor deține în parcul propriu cel puțin 80% autovehicule verzi

– guvernul se va ocupa de autorizarea autovehiculelor verzi, amenajarea stațiilor de alimentare și asigurarea programelor de finanțare din fonduri europene și fondul de mediu, pentru reducerea poluării.

– vor fi eligibile pentru finanțare din sursele de mai sus primăriile, distribuitorii de carburanți, de energie electrică și gaze, gările, autogările, aeroporturile, administratorii infrastructurii rutiere sau concesionari ai acestora.

5 piese auto care se uzează chiar dacă mașina nu este folosită (plus recomandare de unde le poți achiziționa)... Au crescut tarifele pentru permisul de conducere şi certificatul de înmatriculare! La cât au ajuns prețurile...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x