Antena Căutare

Dezvăluirile lui TANTI ILUȘ, bona unguroică a soților Ceauşescu. Cum au fost crescuți copiii dictatorului

Cserey Gabor, născută Ilona Bokor, a fost una dintre bonele soților Ceaușescu. Avea numai 16 ani când a venit în familiia fostului dictator

Bona fiilor Ceuşescu | ceausescu.ro

Cserey Gabor, născută Ilona Bokor, a fost una dintre bonele soților Ceaușescu. Avea numai 16 ani când a venit în familiia fostului dictator.

Cserey Ilona, Iluş Néni pentru cunoscuţi, a lucrat aproape cinci ani în casa pe-atunci tinerei perechi Nicolae şi Elena Ceauşescu. Faţă de ce lăsase în satul natal, la Bucureşti i s-a părut raiul de pământ: casă, masă, haine frumoase, pachete cu alimente pentru familia necăjită şi puţinii bani primiţi ca salariu erau mai mult decât putea visa. Şi Ceauşescu era mai tânăr, iar dacă unele lucruri vor fi anticipat persoana dificilă care avea să devină, tânăra Iluş nu a băgat de seamă. În ochii adolescentei venite din Ardeal, „domnul” unde-a slujit părea întruchiparea amabilităţii şi a generozităţii. Aşa i-a rămas în minte Ceauşescu până la capătul vieţii.

Gonită din sat de lipsuri, la Bucureşti toate i se păreau frumoase şi parcă mai simple decât la ea acasă. Urmările războiului şi mai cu seamă seceta din 1946 au mânat de prin satele lor mulţi tineri şi tinere, în căutare de lucru. În „era nouă” ce se promitea pe-atunci, multe s-au schimbat, dar altele-au rămas aidoma vremurilor hulite prin gazete. Bunăoară tradiţia slujnicei unguroaice pare a se fi perpetuat şi la noua „aristocraţie roşie”. Fetele din secuime găseau relativ uşor de lucru, în casele noilor „domni”. Aşa a ajuns în Capitală şi Iluş, pe-atunci o copilă de 15 ani. A mers la o cunoştinţă, vecină din sat angajată deja ca bucătăreasă în casa Ceauşeştilor, să întrebe dacă nu s-ar găsi ceva şi pentru ea. „Doamna Ceauşescu”, pe-atunci tânără soţie şi mamă, a plăcut-o pe copilă. „A spus doamna Ceauşescu «rămâni aici, la noi, dacă ştii să faci mâncare. Era mai bine, totuşi, decât să stăm aici, acasă, a fost sărăcie aici. După o lună mi-a plătit bani, era mai bine, totuşi. Acolo era o casă mare, când m-am dus am stat pe strada Londra, apoi ne-am mutat în strada Herăstrău nr. 32”.

Trebuia să aibă grijă de copiii, și nu numai: în plus a făcut curățenie și a spălat rufe, pentru că atunci nu existau mașini de spălat. A călcat rufe cu fierul de călcat. Bona a declarat pentru un ziar maghiar că Elena Ceaușescu niciodată nu i-a dat ordini, intodeauna îi zicea „te rog”. „Venea acasă se schimbă, și gătea dacă bucătăreasa era în concediu. Ceaușescu că om era foarte corect, dar în același timp a cerut disciplină strictă. Trebuiam să fac masă chiar dacă Ceaușescu ajungea noaptea. Așteptăm până ce termină să mănânce”, povestea bona.

Articolul continuă după reclamă

Obişnuit s-o vadă mereu prin preajmă, Valentin nu mergea nicăieri fără Iluş, deşiră Gabor Baci firul poveştilor. Pe cât de liniştit la maturitate, întâiul născut al viitorului şef de stat a fost în copilărie o mică pacoste.

Copiii dictatorului la vârsta copilăriei

Unde este acum Tanti Iluș

Tanti Iluș locuiește, în prezent, împreună cu soțul ei, în Estelnic, un cătun din nordul zonei Trei Scaune. Imediat după încheierea celui de-al ÎI-lea război mondial, când această era tânără 16 ani,după secetă din 1946 se refugiase în București și s-a angajat că servitoare, pentru a scăpa de sărăcia din ținutul Secuiesc. Soartă a făcut că o altă servitoare- bucătăreasa Tereza Gal din satul ei să o recomande familiei Ceaușescu, în anul 1947.

Deși femeia a revenit în satul natal de aproape șase decenii, ea încă mai păstrează vie amintirea celor 4 ani petrecuți la familia Ceaușescu. Femeia a învățat limbă română la București, iar copiii ei, Valentin și Zoe Ceaușescu, au învățat câteva cuvinte în limbă maghiară. Bucătăreasa familiei Ceaușescu Tereza Gal a fost tot din ținutul Secuiesc, din regiunea Ciucului. Soții Ceaușescu agreau bucătăria secuiască și se purtau frumos cu cele două femei de origine maghiară, informează jurnalul.ro.


Tanti Ilus era iubită și de cei doi copii. Acest lucru o demonstrează și faptul că, după plecarea ei din București, soții Ceaușescu au încercat în repetate rânduri (1953-54) să o cheme înapoi. Ba mai mult de atât, soții Ceaușescu s-au deplasat în cătunul Estelnic și au încercat să o convingă pe femeie că, împreună cu soțul ei, să revină în Capitală. Dar n-a putut deoarece părinții ei erau bătrâni și bolnavi. Tanti Ilus,care trăiește și în prezent cu speranța unei întâlniri cu singurul copil în viață Valentin Ceaușescu.

Maşina condusă de Paul Walker în primul film din seria "Furios şi iute", vândută cu 185.000 de dolari... Foloseşti acasă BECURI ECONOMICE? Iată cât de periculoase sunt! Nu îţi mai pune copiii în pericol!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x