Antena Căutare

"Afaceri" 100% romanesti: Statul da pe piuneze cat aloca pentru investitii

Statul consuma pe bunuri si servicii atat cat cheltuieste si pentru lucrari, achizitiile fiind efectuate fara un control si fara o prioritizare in functie de necesitati, situatie care nu este consemnata si in cazul contractelor UE, unde regulile europene cresc gradul de respect fata de banul public.

Concluziile sunt prezentate intr-un document oficial, obtinut de Mediafax, si reflecta situatia achizitiilor efectuate in ultimul trimestru al acestui an de care institutii publice si companii de stat.

Topul autoritatilor cu cele mai multe proceduri de achizitie lansate in ultimele trei luni este alcatuit, in ordine, de Romsilva (cu 133 documentatii acceptate), Complexul Energetic Turceni (54) si Romgaz (50), urmate de CFR Calatori (47), Complexul Energetic Craiova (46), CFR SA (45), Institutul National al Patrimoniului (42), Transelectrica (41), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (38), CN Huilei (34), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (32), Nuclearelectrica (31).

Pe lista incluzand un total de 54 institutii si companii de stat mai sunt prezentate, printre altele, Regia Autonoma de Bucuresti (21 documentatii acceptate), Electrocentrale Bucuresti (17), Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (16), Hidroelectrica (14), Ministerul Apararii (12), Ministerul Administratiei si Internelor (11), Autoritatea pentru Reglementare in Comunicatii (11), CN Aeroporturi Bucuresti (10), CN Administratia Porturilor Maritime Constanta (10), Complexul Energetic Rovinari (9), precum si mai multe spitale clinice de urgenta si universitati.

Cele mai mari cheltuieli de bunuri si servicii au fost inregistrate in 2008, cand achizitiile au insemnat 9,1 miliarde euro. Este de remarcat ca 2008 a fost un an electoral, ca si 2012.

Asadar, in 20 de ani de la revolutie, doi ani electorali, 2008, respectiv 2012, ar urma sa inregistreze cele mai mari cheltuieli de bunuri si servicii, de 9,1 miliarde euro, respectiv 7,4 miliarde euro.

Sursa: Antena 3

Nouriel Roubini: "In 2012, Europa nu va putea evita recesiunea"... Leul continua sa creasca in raport cu euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x