Antena Căutare

ANCHETA: Compania de Drumuri greseste ca sa-si plateasca clientela

De pe urma greselilor, constructorii sunt cei care castiga bani cu titlu de despagubiri si pe care statul roman nu-i impoziteaza.

Romania nu are autostrazi, dar are regi ai asfaltului si programe nationale de infrastructura. Romania nu are legislatie pe masura, dar are pretentii de tara europeana. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) se face ca lucreaza cu bani europeni, dar plateste bani de la buget pe greseli de milioane de euro.

In sapte ani de fonduri ISPA, companiei i s-au cerut despagubiri de peste 87 de milioane de euro! Beneficiarii sumelor generoase sunt constructorii. Banii nu sunt dati pentru lucrari. Milioanele de euro sunt doar speculatii pe "intamplatoarele" greseli tehnice ale CNADNR. Sumele sunt grandioase si de asemenea neimpozabile! Conform Codului Fiscal romanesc, banii ceruti in astfel de cazuri de constructori sunt catalogati ca "despagubiri" si nu sunt "taxati" de stat.

Jurnalul National va prezinta culisele unei afaceri de succes, derulate pe proiecte europene. Beneficiarii sunt toti cei implicati, de la angajatii companiei pana la avocati sau constructori. Singurii care pierd sunt romanii platitori de taxe.

Totul porneste de la clauzele Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti (FIDIC), clauze ce impun ca disputele aparute intre parti (n.r. - companie si constructori) sa fie solutionate de Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD). Comisia emite de cele mai multe ori decizii prin care constructorilor li se recunosc sume fabuloase.

Pentru a schimba astfel de solutii trebuie sa se ajunga in fata instantelor internationale de arbitraj, unde cu greu se pot modifica deciziile initiale. Se intampla exact ca in cazul inaintarii unui recurs in instantele romanesti, unde in 95% din dosare este pastrata solutia instantei de fond. Bineinteles ca, in astfel de cazuri, in care miza o reprezinta banii statului, nimeni nu vrea sa schimbe nimic.

Din specularea greselilor CNADNR in implementarea proiectelor cu bani europeni, toata lumea are de castigat. Astfel, constructorul vine cu sume incredibil de mici si castiga o licitatie. Acesta stie ca CNADNR este o "vaca buna de muls", care are proiecte slabe, dar si angajati pe masura, care se ocupa cu implementare proiectelor si care fac, la randul lor, multe greseli.

Mai departe, consultantul castiga la randu-i un anumit procent din sumele suplimentare cerute de constructor.

Tot articolul, in Jurnalul National

Ministerul Transporturilor promite 100 km de autostrada in 2011... Leul, la cea mai inalta cota din ultimele 3 luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x