Antena Căutare

Bani ratati: Romania nu a luat niciun cent pentru internet de mare viteza

In anul 2010, Comisia Europeana a acordat finantari publice record pentru dezvoltarea infrastructurii de internet, arata un document publicat pe site-ul institutiei. Totusi, Romania a ratat anul trecut fonduri in valoare de 84 de milioane de euro, dupa ce MCSI a incercat redirectionarea lor catre proiectul eRomania.

Pentru a indeplini obiectivele sta­bi­lite de Agenda Digitala pentru 2020, respectiv internet de 100 Mbps pentru jumatate dintre cetatenii europeni, Comisia Europeana a alocat anul trecut sume-record pentru infrastructura broadband. Numai in 2010 au fost directionate fonduri de 1,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea retelelor de in­ternet, fata de 406 milioane de euro in 2009, 389 de milioane de euro in 2008 sau 115 milioane de euro in 2007.

Astfel, anul trecut, Comisia Europeana a adoptat 20 de decizii prin care ofera ajutor pentru dezvoltarea internetului in Catalunia, Finlanda, Bavaria si alte tari si regiuni. Se estimeaza ca suma oferita de CE ar putea genera investitii supli­mentare de 3,5 miliarde de euro.

Romania ar fi putut beneficia anul trecut de investitii europene de 84 de milioane de euro, din suma-record alocata, daca ar fi existat un proiect concret pentru dez­vol­tarea in­fra­struc­turii, in loc ca MCSI, condus de Gabriel Sandu, sa incerce redi­rec­tio­na­rea banilor catre serviciile de guvernare electronica eRomania.

Investitiile facute inteligent in internet broadband de mare viteza sunt cruciale pentru crearea de locuri noi de munca, pentru cresterea per­for­mantei economice si pentru deblocarea po­ten­tia­lului competitiv al UE pe termen lung. Comisia este hotarata sa ajute tarile din zona UE sa accelereze investitiile pu­bli­ce si private in acest sector", a declarat vicepresedintele Comi­s­iei Europene Joaquín Almunia.

De altfel, o statistica publicata de Comisia Euro­peana arata ca tara noastra nu s-a bucurat, dupa aderare si pana in prezent, de vreo finantare din fonduri publice europene pentru dezvoltarea infras­truc­turii retelei de internet.

Tot articolul, in Financiarul

Achizitii publice in 2010: 175 milioane de euro pentru telefoane mobile, SMS-uri, lumanari... Analiza: Cel mai mare salariu mediu oferit de patronii romani: 668 de euro in foraj-sonde...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x