Antena Căutare

Basescu: Sustinem la CE consolidarea fiscala si masurile de crestere economica

Presedintele Traian Basescu a afirmat luni ca tara noastra va sustine, la Consiliul European informal, consolidarea fiscala si masurile de crestere economica, insa fara a fi afectate fondurile structurale. Totodata, seful statului s-a aratat deranjat de restrictiile de pe piata muncii care ii afecteaza pe muncitorii romani din strainatate.

Principalele declaratii ale lui Traian Basescu:

"Sustinem gasirea de solutii pentru ca Grecia sa ramina in Eurozona. Este nu numai in interesul nostru, ci si in interesul tuturor tarilor europene"

Atat la Consiliul din decembrie, cat si la Consiliul de primavara, CE a primit mandat de la sefii de stat si de Guvern sa prezinte un document care sa fie axat pe crestere economica. [...] Avem cateva linii prefigurate pe care le voi exprima in asa fel incat ele sa fie reflectate in document.

In primul rind, Romania sustine fara rezerve actualul Tratat Fiscal. Sigur, se pot imagina variante de crestere nesustenabila, dar noi credem ca acesta este mediul pe care se poate construi cresterea economica. [...] Noi suntem pe un drum solid in zona de consolidare fiscala si acesta este drumul pe care trebuie sa se mearga.

Masurile de crestere economica nu trebuie sa vizeze diminuarea fondurilor structurale. Chiar daca un stat nu reuseste sa cheltuiasca, trebuie extinsa perioada, nu taiate fondurile.

Acum avem pentru executia bugetara 2007-2013 inca 2 ani dupa terminarea exercitiului bugetar.

De asemenea, avem problema legata de posibilitatile de finantare a cresterii de catre Banca Europeana pentru Investitii (BEI). Cel putin in cazul Romaniei exista cazul in care nu putem folosi bani de la BEI din cauza constringerilor legate de deficitul bugetar.

Vrem sa putem beneficia de eventuale facilitati dintr-un program prezentat in iunie, dar fara sa intram in procedura de deficit excesiv.

Sustinem fara rezerve un program european de relansare a cresterii economice pe fondul unei bune stabilitati fiscale a statelor.

Despre politica economica europeana:

Retineti doar atat: Romania spune consolidare fiscala - prioritate zero, si pe acest fond trebuie gasite solutii de crestere. [...] Exista o reticenta a donatorilor (la UE) in a-si mari contributiile. Noi vom sustine necesitatea maririi fondurilor pentru dezvoltare alocate statelor nou-intrate in UE pentru reducerea decalajelor.

Nu am nici o retinere ca diseara sa discutam si piata unica a fortei de munca, atunci cand se va discuta despre piata unica europeana. [...] Nu se poate ca atunci cand vine vorba despre piata unica sa avem inca 9 state UE care mentin restrictii in privinta Romaniei.

De ce vorbim de liberalizarea pietei unice doar cind e vorba de IT, industrie, dar nu si despre liberalizarea pietei muncii? Lucrurile trebuie discutate foarte deschis si cinstit. [...] Liberalizarea completa a pietei fortei de munca in UE ar duce la crestere economica, sunt convins."

Foto: Intact Images

Acord intre EximBank si Patronatul Roman pentru sustinerea intreprinzatorilor romani... Un nou minim istoric pentru moneda nationala: Un EURO = 4,4587 lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x