Antena Căutare

Declinul pietei imobiliare da dreptul bancilor sa apeleze mai des la reevaluarea proprietatilor

De la inceputul crizei preturile pe piata imobiliara au inregistrat, in medie, declinuri de 30% pana la 50%. Astfel, in cazul apartamentelor noi scaderea a fost de 30%-40%, la cele vechi mergand chiar pana la o reducere de 50%. Preturile spatiilor comerciale s-au diminuat cu pana la 40%, iar in ceea ce priveste centrele comerciale, desi datele sunt confidentiale, estimarile merg spre o scadere de 20%. La spatiile de birouri, declinul a fost de numai 15%-20%. In acelasi timp, terenurile se tranzactioneaza la preturi cu 50% pana la 60% mai mici. Mai mult, intre un sfert si o treime din reducerile de preturi enumerate mai sus reprezinta ponderea cu care au scazut preturile numai in ultimul an.

Acesta este motivul pentru care cele mai multe dintre institutiile bancare au demarat in ultimele luni procedura de reevaluare a imobilelor, avand in vedere o dispozitie generala a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care prevede ca valoarea proprietatilor imobiliare trebuie sa fie supusa unei monitorizari frecvente, in scopul reevaluarii acestora, daca se impune.

Proprietatile imobiliare se impart in doua categorii, de natura comerciala sau de natura locativa, astfel ca termenul stabilit de BNR pentru reevaluare este diferit pentru fiecare caz in parte. Pentru imobilele de natura comerciala trebuie realizata o evaluare cel putin o data pe an, iar pentru cele de natura locativa evaluarea trebuie realizata cu o frecventa de cel putin o data la trei ani.

Insa in situatia in care conditiile pietei imobiliare se modifica semnificativ, evaluarea trebuie efectuata cu o frecventa mai ridicata, se arata in regulamentul BNR. Si cum declinul pietei imobiliare de la inceputul crizei economice pana in prezent nu este un secret pentru nimeni, bancile apeleaza mai des la reevaluari in vederea respectarii prevederilor legale.

Tot articolul, in Financiarul

Surse: TVA-ul de 5% si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei ar costa Guvernul 2,5 mil. euro... Uniunea Europeana lasa sistemele de pensii private din Est la mana politicienilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x