Antena Căutare

Directiile MFP din teritoriu, „privatizate“ politic, protejeaza evaziunea

In umbra institutiilor statului sunt protejate interese de zeci de milioane de euro prin controale formale si audituri ale societatilor detinute de familiile functionarilor.

Functionarii de la Directia Finan­telor Publice Alba au brevetat un sistem de protectie a firmelor care incearca sustragerea de la plata taxelor catre stat. Sunt implicate familii de contabili care tin auditul acestor firme, directori care stabilesc echipele de control dupa bunul plac, sefi ai serviciilor de informatii care asigura protectia informativa. Cazul descoperit la Alba este aplicat in mai toate directiile judetene unde functionari de varf au rude cu societati profitabile in domeniul auditului si consultantei financiare.

La Alba-Iulia controalele la afacerile cu utilaje derulate de societati comerciale chiar sub protectia directorului Directiei de Informatii Alba Ioan Tarnu si a subco­misarului de politie Liviu Schiau, de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, au scos la suprafata un intreg sistem infractional economic.

Directorul adjunct al Directiei Ge­ne­rale a Finan­telor Publice Alba Ioan Dobra, fratele senatorului democrat-liberal Nico­lae Dobra, este acuzat ca a favorizat acti­vitatile ­­de sustragere la plata unor taxe catre stat ale unor companii ce aveau contract cu socie­tatea la care actio­nar era sotia acestuia, Lucretia Dobra, iar angajat era si fiul lor, Iulian Dobra.

Firmele apartin omului de afaceri italian Luca Anvers, actionar majoritar la societatea Pomponio SA, aflata aproape de listarea la Bursa in anul 2008. Circuitul banilor si intereselor este destul de simplu, iar potrivit organelor de ancheta acesta este aplicat la mai toate directiile de finante judetene.

Articolul continuă după reclamă

,,Ioan Dobra, in calitate de director adjunct la DGFP Alba, si-a incalcat atri­butiile de serviciu, deruland activitati incompatibile cu functia detinuta, pre­cum asigurarea de consultanta sau pres­tarea de servicii. De asemenea, acesta a facut controale formale la societatile unor grupari infractionale, in scopul obtinerii direct sau indirect de foloase materiale", arata procurorii DIICOT.

Controale in familie

Mai precis, desi a constatat in repe­tate randuri activitatile ilegale desfa­surate prin intermediul societati­lor comerciale ale unor oameni de afa­ceri din judetul Alba, acesta nu a sesizat organele de cercetare penala, ci i-a con­siliat pe membrii gruparii pentru aco­pe­rirea ilegalitatilor.

Ioan Dobra se afla in conflict de interese, in conditiile in care auditarea societatii Pomponio SA a fost realizata de societatea Audit-Consult SRL la care actionar era sotia sa (Lucretia Dobra), iar misiunile de audit au fost facute efectiv de fiul sau (Iulian Dobra). Lucretia Dobra detine 10% din Audit-Consult SRL, ceilalti actio­nari sunt Daniela Bendea (10%), Angela Szora Tamas (10%), Victor Fornade (10%), iar majoritatea actiunilor apartin clujea­nului Ioan Popa (60%). Acesta din urma este actionar la alte doua societati de audit din Cluj-Napoca: Felix CDN Group SA si Euroaudit SRL.

Prin cele doua firme Ioan Popa are contracte importan­te de audit cu societati cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro.

Iulian, fiul lui Ioan si al Lucretiei Dobra, a partici­pat si el la activitati economice incrimi­nate de procurori, fiind manda­tat direct sa efectueze au­ditul la societatile acuzate. Iulian Dobra mai apare ca actionar la Muhl­bach Burg SRL, cu 5,8 procente, dar este cenzor si la alte societati cunoscute in Alba-Iulia: Atcom Alba si la Conf Coope­rativa Mes­te­su­gareasca Alba. Alaturi de Ioan Dobra mai sunt implicati si alti functionari ai DGFP Alba, compartimentul de inspec­tie si control: Contan Dorin Nicolae - sef serviciu, Lazar Ioan, Sarbu Mihail Ioan, Ispas Danut Ioan si Cioata Cristina - inspectori fiscali, acuzati ca si-au in­calcat atributiile de serviciu efectuand activitati incom­patibile cu functia. Mai concret, acestia asigurau consultanta sau prestarea de servicii, iar atunci cand efectuau con­troa­le faceau documente formale pentru societatile invinuitilor in scopul obtinerii direct sau indirect de foloase materiale.

Pe cine protejau structurile nelegitime

Ocupati cu afacerile derulate in scopuri proprii, functionarii nu au mai tinut cont de activitatile derulate in slujba statului. In timp ce Ioan Tarnu ar fi trebuit sa semna­leze aspectele ilegale ce tin de firmele din judetul Alba si de functionarii de la Finante, directorul adjunct Ioan Dobra trebuia sa controleze societatile auditate de sotia si fiul sau. Acestia s-au transformat in furnizorii de informatii ai celor care au pus la cale totul.

Oamenii de afaceri invinuiti sunt cetateanul italian Luca Anversa, actionar majoritar la mai multe societati cu cifra de afaceri de zeci de milioane de euro, alaturi de Cosmin Limbean, Avram Elena si Goia Ana Maria. Potrivit anchetatorilor, acestia au avut scopul de a efectua activitati comerciale, direct sau prin societati comerciale interpuse, fara a le inregistra in evidentele contabile sau efectuarea unor inregistrari nelegale, avand drept conse­cinta eludarea platii taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat.

Balastiere, betoane si supraevaluari imobiliare, sub indrumarea inspectorilor

Ancheta derulata la firmele detinute de cetateanul italian Luca Anversa arata ca Ana Maria Goia nu a inregistrat in contabilitate valoarea reala a balastului cumparat de la societatea Europexpres SRL (detinuta de Eugen Lepadat) prin exploatarea balastierelor de pe raul Mures. Asa se face ca taxele datorate statului din exploatarile de balast nu au mai fost achitate integral.

Administratorii firmei Pomponio au mai inregistrat in contabilitate cheltuieli cu producerea betonului catre persoane care nu solicitau factura, dar nu si veniturile din vanzare. Pentru a justifica aceste cheltuieli cu producerea betonului firma inregistra cantitatile pentru lucrari la santierele proprii. O alta strategie era de a scoate bani din firma Pomponio catre alte firme controlate de Luca Anversa prin livrari de materiale si executie de lucrari, cum este drumul catre un imobil al societatii Agrobalcanica.

Sursa: Financiarul

Problemele din Grecia slabesc leul in fata principalelor monede... Alimentele, mai scumpe cu pana la 30% in urmatorii 10 ani...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x