Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Îți dorești un salariu mai mare? Cum să negociezi cu șeful tău pentru a-l convinge că meriți mai mulți bani

Negocierea salariului este una dintre activitățile repetitive în cariera ta. Atunci când mergi la un interviu de angajare, când aplici pentru o nouă poziție în cadrul aceleiași firme, când ai performanțe remarcabile - acestea sunt doar câteva dintre momentele când negocierea salariului ar trebui să reprezinte o prioritate. Totuși, nu întotdeauna rezultatul este cel pe care îl dorești.

Sursa: Shutterstock

Negocierea salariului este una dintre activitățile repetitive în cariera ta. Atunci când mergi la un interviu de angajare, când aplici pentru o nouă poziție în cadrul aceleiași firme, când ai performanțe remarcabile - acestea sunt doar câteva dintre momentele când negocierea salariului ar trebui să reprezinte o prioritate. Totuși, nu întotdeauna rezultatul este cel pe care îl dorești.

Statisticile arată că mai puțin de 10% dintre candidații care se prezintă la un interviu de angajare își negociază salariul. Potrivit unui sondaj recent, realizat de BestJobs, suma oferită de companii poate fi mărită, de regulă, cu până la 25%.

Potrivit răspunsurilor oferite de angajatori, cei mai mulţi candidaţi care îşi doresc negocierea salariului sunt bărbaţii (46%), în timp ce sub o treime dintre femei abordează acest subiect.

Totodată, sub 10% dintre candidații care se prezintă la interviu negociază și beneficiile extrasalariale. În 2018, principalele beneficii extrasalariale pentru care au optat angajații români au fost tichetele de masa, cadourile, decontarea transportului, tichetele de vacanță și pensiile private.

Negocierea unui salariu mai consistent și a unor beneficii salariale suplimentare se numără printre cele mai importante acțiuni pe care ar trebui să le întreprinzi în cariera ta. Indiferent dacă ești recent angajat sau ai în spate mai mulți ani în interiorul unei companii, atunci când consideri că meriți o creștere a remunerației, este important să faci și pașii necesari pentru a reuși. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să obții ce îți dorești.

1. Nu aminti salariile anterioare

Una dintre primele reguli ale negocierii salariului la un interviu de angajare este să nu divulgi viitorului angajator sumele câștigate la locurile de muncă anterioare. Astfel, vei avea posibilitatea de a negocia un salariu mult mai mare. De asemenea, este important să știi și care sunt retribuțiile oferite de compania la care vrei să te angajezi, dar să cunoști și valoarea muncii tale. Odată ce ai în vedere aceste aspecte, poți începe negocierea salariului.

2. Exersează cererea de negociere

Pentru a obține rezultate mai bune la o negociere de salariu, este important să fii foarte bine pregătit și să ai toate cuvintele la tine. De aceea, ar fi bine să îți exersezi cererea împreună cu un coleg sau un amic, dispus să te asculte și să îți ofere sfaturile necesare pentru a-ți îmbunătăți discursul. Astfel, îți vei putea da seama care sunt punctele cheie din discuția cu angajatorul pe care ar trebui să mizezi și te vei simți mai confortabil când adevărata negociere va avea loc.

3. Nu aștepta prea mult până să ceri o mărire de salariu

Majoritatea angajaților așteaptă sezonul evaluărilor pentru a cere o mărire de salariu. Acesta nu este însă cel mai potrivit moment pentru o astfel de negociere, pentru că, la acea dată, șefii vor ști deja cine sunt angajații cărora le vor crește salariile. De aceea, pentru a avea mai multe șanse de a obține acest lucru, este esențial să începi discuțiile cu angajatorul cu trei-patru luni înainte de perioada evaluărilor, după cum susțin specialiștii în resurse umane.

Studiile din ultimii ani au arătat că există mai multe momente potrivite pentru a cere o mărire de salariu. De exemplu, la finalul săptămânii de lucru (joi și vineri), oamenii au tendința să fie mai binevoitori, în principal pentru că vor să termine cât mai repede activitățile de la job și să se bucure de timpul liber. De aceea, sfârșitul săptămânii ar fi un moment mai bun de a negocia salariul decât într-o zi de luni, de exemplu.

Foto: Shutterstock

Recomandari