Antena Căutare

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi: "Romania ar putea intra in recesiune"

Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri. Ministrul de Finante al Romaniei, Bogdan Dragoi, a declarat intr-o conferinta de presa, "in primul trimestru din 2012 va fi o scadere fata de trimestrul anterior, trimestrul IV 2011" si ca, "tehnic, putem intra in recesiune".

"Impactul bugetar in eventualitatea cresterii salariilor de la 1 iunie 2012 cu 16% ar fi de 2 miliarde lei, pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012. De asemenea, impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012", a afirmat Bogdan Dragoi.

Oficialul a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.

"Cresterea economica se va vedea implicit intr-o crestere a nivelurilor veniturilor populatiei. Asa cum s-a incheiat deficitul pe 2011, tinta de 1,9 deficit este una pe care noi vrem sa o tinem. Este credibilitatea pe care noi o castigam in fata investitorilor", a declarat Dragoi, care a precizat ca "Romania nu este Grecia pentru ca Romania a luat masuri corecte si sustenabile la momentul bun".

"Cand s-a stabilit bugetul pe 2012 s-a vorbit despre o incercare de marire a veniturilor populatiei. Dar aceasta crestere este posibila numai in conditiile unei cresteri economice care sa dea venituri. Ceea ce vreau este sa nu repetam ce s-a intamplat in 2008, cand, in an electoral, au fost crescute salariile si pensiile cu peste 50%, fiind decuplate de la activitatea economica", a argumentat ministrul.

Bogdan Dragoi a mai spus ca economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica.

"In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii, iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere. Fata de primul trimestru din 2011 estimam o crestere cu 1,5 - 2%", a afirmat Dragoi.

Bogdan Dragoi a mai spus ca "in primul trimestru din 2012 va fi o scadere fata de trimestrul anterior, trimestrul IV 2011. Tehnic, putem intra in recesiune".

Citeste si Jurnalul!

Foto: Intact Images

Salariile bugetarilor, majorate in doua trepte. Premierul i-a transmis lui Mugur Isarescu ca intentioneaza sa creasca ve... Theodor Stolojan: "O majorare a salariilor bugetarilor cu peste 5%, posibila in 2012"...
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
Nu sunt chiar nuci, dar sunt bune pentru organism, ajutând la digestie și la nivelul glicemiei....
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023. Taurii trebuie să fie atenți la detalii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023 spune că Taurii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la...
Parteneri
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x