Antena Căutare

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi: "Romania ar putea intra in recesiune"

Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri. Ministrul de Finante al Romaniei, Bogdan Dragoi, a declarat intr-o conferinta de presa, "in primul trimestru din 2012 va fi o scadere fata de trimestrul anterior, trimestrul IV 2011" si ca, "tehnic, putem intra in recesiune".

"Impactul bugetar in eventualitatea cresterii salariilor de la 1 iunie 2012 cu 16% ar fi de 2 miliarde lei, pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012. De asemenea, impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012", a afirmat Bogdan Dragoi.

Oficialul a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.

"Cresterea economica se va vedea implicit intr-o crestere a nivelurilor veniturilor populatiei. Asa cum s-a incheiat deficitul pe 2011, tinta de 1,9 deficit este una pe care noi vrem sa o tinem. Este credibilitatea pe care noi o castigam in fata investitorilor", a declarat Dragoi, care a precizat ca "Romania nu este Grecia pentru ca Romania a luat masuri corecte si sustenabile la momentul bun".

"Cand s-a stabilit bugetul pe 2012 s-a vorbit despre o incercare de marire a veniturilor populatiei. Dar aceasta crestere este posibila numai in conditiile unei cresteri economice care sa dea venituri. Ceea ce vreau este sa nu repetam ce s-a intamplat in 2008, cand, in an electoral, au fost crescute salariile si pensiile cu peste 50%, fiind decuplate de la activitatea economica", a argumentat ministrul.

Bogdan Dragoi a mai spus ca economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica.

"In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii, iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere. Fata de primul trimestru din 2011 estimam o crestere cu 1,5 - 2%", a afirmat Dragoi.

Bogdan Dragoi a mai spus ca "in primul trimestru din 2012 va fi o scadere fata de trimestrul anterior, trimestrul IV 2011. Tehnic, putem intra in recesiune".

Citeste si Jurnalul!

Foto: Intact Images

Salariile bugetarilor, majorate in doua trepte. Premierul i-a transmis lui Mugur Isarescu ca intentioneaza sa creasca ve... Theodor Stolojan: "O majorare a salariilor bugetarilor cu peste 5%, posibila in 2012"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x