Antena Căutare

Parc fotovoltaic de 20 de milioane de euro langa Salistea

Consiliul Judetean Alba a aprobat documentatia investitiei proiectului unui parc fotovoltaic de producere de energie electrica, care va fi livrata in sistemul national. Investitia este in valoare de aproape 20 de milioane de euro si a fost initiata de firma SIT Tehnologii Industriale SRL Sebes.

Parcul va fi amenajat in zona limitrofa a terenului de golf "Paul Tomita", spre localitatea Salistea si se va intinde pe o suprafata de aproape zece hectare de teren (99.910 metri patrati). "Comisia tehnica judeteana de amenajare a teritoriului si urbanism a avizat favorabil documentatia, cu conditia obtinerii tuturor avizelor si acordurilor in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Documentatia va fi aprobata prin hotararea Consiliului local al comunei Pianu", a declarat Alin Cucui, presedintele comisiei si vicepresedinte al Consiliului Judetean. Amenajarea parcului fotovoltaic va incepe in acest an si va fi finalizat in 2012. Vor fi instalate un total de 17.820 de module, iar puterea de varf a instalatiei va fi de 4.989 kwp (unitatea de masura a energiei solare obtinuta din panouri fotovoltaice), echivalentul a aproape 5 MW. Productie de energie electric prevazuta este de 7.733 MWh/an.

Proiectul este o premiera pentru judetul Alba si este unul dintre cel mai mari initiate la nivel national. "Am incheiat un contract cu firma din Sebes prin care am concesionat terenul pe o perioada de 35 de ani. Noi venim cu terenul, iar firma se ocupa de implementarea investitiei. Comuna va beneficia de redeventa si un anumit procent din profitul inregistrat", a precizat Marin Petruse, primarul comunei Pianu.

Potrivit contractului de asociere, din al treilea an de la punerea in functiune, Primaria Pianu va primi 10 la suta din venitul realizat de catre firma SIT din Sebes. Beneficiul anual al comunei Pianu este estimat la cel putin 20.000 de euro de an.

Energia electrica obtinuta va fi furnizata in sistemul energetic national. "Detinem toate autorizatiile necesare pentru demararea proiectului. Am depus documentatia pentru a obtine fonduri europene nerambursabile", a declarat Picchio Nazzareno, administratorul firmei din Sebes.

Masuratorile la fata locului au fost realizate de specialisti in domeniu din Italia, Spania si Germania. Panourile vor fi amplasate in asa fel incat sa capteze la maximum razele soarelui. In perioada de constructie vor fi create 80 de locuri de munca.

Sursa: Jurnalul National

Analistii mizeaza pe un curs de schimb in scadere, chiar spre 4,1 lei /euro... DOSAR: Titlul din ”Liga lui Mitica” valoreaza cel putin 15 mil. €...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x