Antena Căutare

Pasajul Basarab, "Inceput de Basescu, terminat de Oprescu"

Podul Basarab a fost inaugurat oficial sambata dimineata, cand mii de bucuresteni au venit sa inspecteze constructia si sa priveasca spectacolul de deschidere.

In jurul orei 11:00, primarul general Sorin Oprescu si-a facut si el aparitia printre vizitatorii care, in ciuda temperaturilor ridicate, si-au luat copiii in carucioare, aparatele de fotografiat, rolele, biciletele, cateii, si au venit sa vada cel mai lung pasaj urban romanesc si cel mai lat din Europa. Podul, care se intinde pe 1, 9 kilometri, este este depasit la capitolul inaltime doar de „confratele" sau din Millau, Franta.

Vizitatorii care au sosit mai devreme s-au ales cu sepci, tricouri, umbrele sau cani, toate inscriptionate cu numele pasajului. Cu totii s-au inghesuit sa vada cum se va taia panglica, insa Sorin Oprescu a decretat ca el nu taie panglici si nici nu a tinut multimii vreun discurs.

In aglomeratie, un tata imbracat in stil hawaiian ii arata fetitei sale care e primarul orasului. Copilul, molesit de caldura, nu pare prea incantat si vocifereaza ca vrea acasa. In timp ce animatorul evenimentului tipa cifre in boxe si numara viaductele de beton din care a fost construit podul, romanul tot roman se intreaba: „da' restaurant, bodega, mici, ceva, avem?"

Inconjurat de multimea impresionanta, Sorin Oprescu se declara incantat: "M-ati vazut vreodata taind panglica? Este al bucurestenilor, nu al lui Oprescu sau Basescu. Daca il vezi din avion, seamana cu o minune". De altfel, acesta si-a exprimat satisfactia si printr-o placuta amplasata pe unul dintre stalpii de sustinere ai pasajului pe care sta scris: "Inceput de Basescu si finalizat de Oprescu".

Dupa intonarea imnului national care era cat pe ce sa-l prinda pe primar cu mainile in buzunare, tunuri de confetti au marcat inceperea paradei. Spectacolul a inceput cu parada motocilistilor care au defilat pe ritmurile „rele" ale formatiei AC/DC.

Au urmat parada masinilor tunate, care decapotate, care ornamentate cat mai futurist, parada masinilor retro-clasice, care a reunit „broscutele" si masinile Trabant, si parada majoretelor costumate in stwardese, politiste sau barmanite. Momentul a necesitat un apel la sotii, sa fie intelegatoare si sa nu-si duca barbatii acasa.

Au urmat parada minoritatilor -greaca, aromana si ucraineana- parada fanfarei primariei Ploiesti, parada pompierilor si a politistilor calare. Sceptici pentru tot ce e romanesc, cativa dintre privitori au luat-o la goana: „dupa ce au trecut caii, am trait asa o spaima ca se misca podul..." explica impacientata o femeie. Cativa pasi mai incolo, o alta zambeste intelegator: „Nu cred, eu stau in zona, am vazut cum au facut teste, au adus camioane incarcate cu nisip, tramvaie, am urmarit de cand s-a pus prima piatra. Eu stau in zona Titulescu, suntem cam inghesuiti acolo de cand cu pasajul si am urmarit de cand s-a pus prima piatra. Este insa o realizare nemaipomenita, mai ales pentru cei care au masini, scurteaza distanta, e mult mai usor, dar trebuie o echipa de intretinut, ca la noi se strica toate lucrurile bune".

Dupa terminarea paradei, vizitatorii au trecut la inspectat podul, in frunte cu Sorin Oprescu, caruia i s-a alaturat si primarul sectorului 4, Cristian Popescu- Piedone.

„E ceva istoric ", spune cineva din multime. „Romania ar trebui sa aiba mai multe lucruri de felul asta", raspunde alta voce. „O sa ne rugam sa nu se produca nici un accident pe pod", striga un domn catre primar.

Cativa muncitori se bucura si ei de prezenta acestuia, lasand la vedere gurile stirbe. Ar vrea o poza cu el, dar nu indraznesc, asa ca-si vad repede de treaba. „Schimbarile in Romania se vad de catre cei care vin mai rar, eu stau in Germania de 30 de ani, nu am mai venit aici de trei ani si vad ca se misca lucrurile. Este senzational, bine organizat, o singura observatie am, asfaltul asta se va strica primul", e de parere o doamna.

Tineri la bustul gol, in slapi si tarand copii dupa ei, perechi mai tinere sau mai in varsta ignora caldura torida si colinda pe podul lui Oprescu ca la promenada. „Astept de multa vreme finalizarea lui, locuiesc in zona si este exceptional ca realizare tehnica. Eu sunt profesor universitar, stiu ce inseamna constructiile, sunt inginer si nu vorbesc aiurea. Este foarte util, se simtea nevoia acestui pasaj, asa ar trebui sa se faca si la piata Matache unde sunt probleme cu traficul. Am vazut si in alte tari, al nostru nu e cu nimic mai prejos", e de parere un domn care priveste admirativ la dalele de beton.

Pasajul Basarab ramane deschis pietonilor pana la orele 12:00 noaptea. In acesta seara, la 21: 00, se vor aprinde si luminile pe pod, tot in prezenta lui Sorin Oprescu, iar maine in zori se va deschide si traficul rutier.

Sursa: Jurnalul National

BNR vrea sa limiteze accesul la imprumuturile in monede straine... Doua Mari Premii pentru campania "Noul Rom", la Cannes Lions 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x