Antena Căutare

Prada imobiliara: Casa lui Henri Coanda, vanduta cu fals in acte

In loc sa fie muzeu national, obiectiv turistic de insemnatate internationala in administrarea Academiei Romane, casa Coanda din Bucuresti a incaput pe mana samsarilor imobiliari si a fost vanduta cu fals in acte, ascunzandu-se faptul ca este monument istoric.

Cum s-a putut ajunge aici? Generalul Constantin Coanda, tatal savantului roman Henri Coanda, a fost prim-ministru al Romaniei, in anul 1918. Deloc surprinzator, resedinta familiei Coanda este un impozant imobil din centrul Capitalei - pe Bulevardul Lascar Catargiu, in apropierea Pietei Romane.

In 1969, inca din timpul vietii academicianului Henri Coanda, familia Coanda a donat aceasta avere imobiliara statului roman, mai precis Academiei Romane, cu singura conditie sa nu fie instrainata, ci amenajata ca muzeu Henri Coanda & Constantin Coanda.

Ceea ce s-a si intamplat, intr-o prima faza, astfel ca, in ultimii trei ani ai vietii, revenit in tara, Henri Coanda a locuit in partea din casa parinteasca ce nu fusese, inca, amenajata ca muzeu.

Henri Coanda a murit in 1972, iar cinci ani mai tarziu Academia a fost deposedata de Casa Coanda de statul comunist. Toate obiectele aflate, in 1977, in Muzeul (de atunci) „Henri Coanda" au fost transferate la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, unde au ramas depozitate - nefiind expuse, nici in ziua de azi, din cauza lipsei de spatiu. Este vorba de brevete, machete, tablouri, medalii, diplome, fotografii, scrisori etc.

Casa Coanda a devenit sediu de ambasada - mai intai a Thailandei si apoi a Algerului.Dupa 1990, Academia a incercat sa recupereze o parte din Casa Coanda (etajul), insa a pierdut procesele cu RAAPPS, proprietarul de atunci. Apoi, imobilul a fost dat pe mana unui samsar care a reusit sa il vanda, cu fals in acte.

George Jipa, care a mai fost implicat in recuperari dubioase ale unor proprietati ale Academiei, a facut ce a facut si, in pofida existentei unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile in favoarea RAAPPS cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilului, a reusit sa convinga Regia Protocolului de Stat sa ii cedeze etajul Casei Coanda. Nu lui, personal, ci Academiei. Dar a fost ca si cand imobilul era cedat direct samsarului, intrucat Jipa era mandatat de Academie sa faca ce pofteste cu casa.

CITESTE mai multe in Jurnalul National!

Depozit in lei sau in euro: Vezi avantajele si dezavantajele!... FMI: Liderii din "Zona Euro" trebuie sa faca mai mult pentru sustinerea cresterii economice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x