Antena Căutare

Romania a cheltuit numai 1,28% din fondurile europene pentru pescuit

Situatia este cu atat mai dramatica cu cat bugetul total aferent perioadei 2007-2013 este de doar 230,7 milioane de euro. Executivul de la Bruxelles pregateste sanctiuni de ordin financiar, respectiv reducerea sumelor alocate.

La peste trei ani dupa implementarea Programului Operational pentru Pe­scuit, Romania are o rata de absorbtie de doar 1,28% si continua sa se ma­nifeste cu incompetenta. Asta inseam­na ca, dupa 2013, UE va acorda Bucurestiului o suma mult mai mica pentru acest do­meniu, iar pana la sfarsitul acestui an exista riscul pierderii a 5 milioane de euro.

Reprezentantii Comisiei Europene intentio­neaza sa propuna reducerea masiva a alocarilor pentru Romania din Fondul European de Pescuit pentru exercitiul bugetar 2014-2020, in contextul in care performantele actuale ale autoritatilor de la Bucuresti in acest domeniu sunt extrem de slabe, potrivit unor surse oficiale de la Bruxelles.

Romania nu a reusit sa cheltuiasca pana in prezent decat 1,28% din cele 230,7 milioane de euro alocati de UE prin Fondul European de Pescuit (FEP) pentru perioada 2007-2013. Reprezentantii Directoratului General pentru Afaceri Maritime si Pescuit (DG MARE) sustin, deocamdata in discutii neoficiale, ca suma alocata este prea mare in raport cu dimensiunea sectorului de pescuit din Romania, au afirmat sursele citate.

Nivelul de 1,28% a fost calculat pentru luna trecuta, adica la jumatatea perioadei de imple­mentare a programului. O alta consecinta directa ar putea fi pierderea de bani chiar in actualul exercitiu bugetar.

Bugetul total al UE pentru FEP este de 3,8 miliarde de euro. Romaniei ii revin 230,7 de mi­lioane, suma la care se adauga contributii nationale de 76,9 milioane de euro.

Astfel, bugetul Progra­mului Operational pentru Pescuit (POP), in pe­ri­oada 2007-2013, se ridica la 307,6 milioane de euro.

Tot articolul, in Financiarul

BNR a fixat tinta de inflatie pentru 2012: 3%... "Frunza” Elenei Udrea va fi promovata pe Facebook...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x