Antena Căutare

Romania a iesit din grupul tarilor cu cele mai riscante datorii

La finalul anului trecut, nivelul CDS-urilor a coborat la 295 puncte de baza. Romania a parasit, la finalul anului trecut, plutonul tarilor cu cele mai riscante datorii din lume, in conditiile in care deficitele bugetare ale Greciei, Portugaliei, Irlandei si Spaniei au provocat investitorilor ingrijorari mai mari. Astfel, CDS-ul pentru datoriile Romaniei a scazut cu 17% in ultimele trei luni ale anului trecut, la 295,5 puncte de baza, dupa ce in urma cu sase luni se plasau la 416,6 pb, nivelul maxim din aprilie 2009.


Am recuperat peste 100 pb in sase luni

Romania si Ucraina se numara printre statele cu cea mai ampla imbunatatire a costurilor de asigurare impotriva riscului de neplata a datoriilor in ultimele trei luni, in timp ce Grecia, Irlanda si Spania au avut cea mai slaba evolutie.

Astfel, potrivit datelor companiei londoneze de monitorizare a pietei financiare, CMA Datavision, nivelul CDS-ului pentru datoriile Romaniei a scazut cu 17% in ultimele trei luni ale anului trecut, la 295,5 puncte de baza, tara noastra a iesind, cel putin pentru moment, din topul tarilor cele mai riscante. Cu alte cuvinte, asigurarea unei datorii de 10 milioane de dolari s-a diminuat cu 21.500 de dolari, la 295.500 de dolari. In urma cu sase luni, prima de risc atingea cel mai mare nivel din aprilie 2009, de 416,6 pb, fapt care plasa tara noastra pe locul 3 in topul celor mai riscante state din Europa si pe locul 8 in lume. Totusi, in context regional, nivelul CDS-ului pe cinci ani este mult mai mare in cazul Romaniei comparativ cu alte state.

Prima de risc pentru datoriile Cehiei se plaseaza la aproximativ 95 de puncte de baza, pentru cele ale Poloniei la 150 pb, iar pentru Bulgaria, la 250 pb. Prima de risc masoara costul asigurarii impotriva falimentului suveran si determina, de asemenea, randamentul cerut de investitorii de pe plan extern pentru a cumpara eurobonduri. Pe de alta parte, CDS-ul influenteaza si costul finantarii externe a companiilor si bancilor, deoarece creditorii straini majoreaza dobanda pe masura ce riscul macroeconomic este tot mai mare.

sursa:Financiarul.com

Ialomitianu: Romania va avea un acord de tip preventiv si cu Comisia Europeana... Leul isi reia aprecierea in fata euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x