Antena Căutare

SPECIAL: Evaluare stricta din partea FMI

Delegatia Fondului Monetar International isi incepe astazi vizita in Romania. Gaseste o tara intoarsa pe dos, cu proteste la Finante, in invatamant, dar si un mediu politic agitat in urma depunerii de catre Opozitie a motiunii de cenzura, care are ca scop demiterea Cabinetului Boc.

O tara in care opinia publica este ingrijorata de nivelul foarte mare al datoriei publice care va presa asupra generatiilor viitoare.

Aceasta este atmosfera in care autoritatile romane si delegatia FMI incep discutiile despre un nou acord, pentru ca actualul va expira in aprilie 2011. Care este tipul de acord de care va avea nevoie Romania si care este solutia pentru a iesi din capcana datoriilor in care ne-am afundat am aflat intr-o discutie cu Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

"Noul acord nu trebuie sa aiba la baza un segment de imprumut, este clar ca in momentul de fata Romania nu mai are nevoie de imprumut de la FMI. Nu mai are nevoie fiindca rezervele bancii centrale sunt suficient de puternice pentru a putea asigura in perioada urmatoare o stabilitate a cursului si pentru a acoperi deficitul balantei de plati", a declarat Mihai Tanasescu.

El a mai precizat ca acest acord va trebui sa cuprinda niste criterii care trebuie definite si revizuite, astfel incat Romania sa reuseasca sa-si consolideze stabilitatea fiscala si sa-si defineasca un model de crestere economica sanatoasa.

"Discutiile preliminare care incep azi vor avea un rol important in identificarea segmentelor din noul acord. Cred ca discutiile de la ministerele de linie importante in economie, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei si altele vor defini foarte clar ariile de discutii, in special in sectorul intreprinderilor publice, intreprinderilor de stat, care se confrunta cu deficiente majore, care creeaza un anumit tip de presiune asupra finantelor publice romanesti", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI.

Acesta a mai precizat ca "vor fi discutii importante la nivelul aparatului central si cu reprezentantii colectivitatilor locale, pentru a identifica masurile rapide ce se pot lua pentru a creste eficienta administratiei in atragerea de fonduri europene, in perioada noului acord". Si reformele in sanatate si educatie vor constitui, probabil, elemente de baza ale noii intelegeri.

Tot articolul, in Jurnalul National

Udrea face Manual de brand turistic... Majorarea impozitului pentru cei care detin mai multe locuinte, respinsa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x