„După matematică, România scrie istorie și la Olimpiada Internațională de Fizică desfășurată la Tokyo, în Japonia, în perioada 10-17 iulie, cu participarea a 398 de elevi din 84 de țări.”, a scris, luni, pe Facebook, Ministerul Educației, citat de edupedu.ro.
Se pare că un singur elev provine de la un liceu de stat, restul învățând la același liceu privat.
Cine sunt cei cinci elevi care au reușit performanța de a clasa țara noastră pe locul trei în lume la Olimpiada Internațională de Fizică 2023
În urmă cu o săptămână, România obținea locul unu în Europa și locul patru în lume la Olimpiada Internațională de Matematică, organizată tot în Japonia, cu un total de 208 puncte, de altfel, un record din anul 1999 încoace.
Anul trecut, elevii români puneau țara noastră pe locul doi mondial la Olimpaida Internațioanlă de Fizică, obținând patru medalii de aur și una de argint. Iată cine sunt olimpicii români care au făcut performanță anul acesta:
- Oros Vlad Ștefan, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, clasa a XII-a, medalie de aur,
- Momoiu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur, poziția a 7-a în clasamentul general,
- Dragomir Darius Andrei, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur,
- Mirică Ioan Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de argint,
- Tudose Rareș Felix, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a X-a, medalie de argint.
Lotul României a fost coordonat de profesoara doctor Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și conferențiarul universitar dr. Popescu Sebastian-Dumitru de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, potrivit surselor citate mai sus.
Pe 20 iunie, când a avut loc Olimpiada Europeană de Fizică 2023, se pare că olimpicii români la fizică au avut cel mai bun rezultat pe țări.
Chiar coordonatoarea lotului spunea atunci pentru Edupedu.ro următoarele: „primii trei elevi sunt români și avem premii pentru cea mai bună lucrare teoretică, cea mai bună lucrare experimentală și cel mai mare rezultat per total din concurs. Nicio altă țară nu are aceste performanțe”.
Citește și: Câți bani au primit profesorii pentru a corecta lucrările la BAC 2023. Au existat mii de contestații