Antena Căutare

Adevăratul motiv pentru care armata rusă atacă centrale nucleare din Ucraina. Ce spun specialiștii

Armata de la Kremlin a atacat centrala nucleară de la Zaporojie în urmă cu 2 zile, atunci când un incediu masiv s-a declanșat în zonă. Pompierii au reușit să stingă focarul, dar centrala e acum sub stăpânirea armatei ruse.

colaj centrala nucleara si un soldat cu racheta Galerie
Armata de la Kremlin a atacat centrala nucleară de la Zaporojie în urmă cu 2 zile, atunci când un incediu masiv s-a declanșat în zonă. Pompierii au reușit să stingă focarul, dar centrala e acum sub stăpânirea armatei ruse. | Profimedia

După ce incendiul masiv de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare central nucleară din Europa, președinteșe Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat imediat că armata de la Kremlin a preluat controlul centralei.

Se pare că Rusia a recurs la teroare, instalând panică în mai multe state vecine, inclusiv în România. Volodimr Zelenski a declarat că armata rusă a tras intenționat în centrala nucleară, știind că acest lucru ar putea duce la o explozie asemănătoare cu cea de la Cernobîl.

Motivele pentru care Rusia atacă centrale nucleare din Ucraina

Primarul localităţii învecinate Enerhodar a declarat că incendiul a fost provocat de bombardamentele rusești. Incendiul a fost stins, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunțat că nu s-au sesizat modificări la nivelul radiațiilor la centrala de la Zaporojie.

Cu toate acestea, motivele pentru care Rusia atacă centralele nucleare din Ucraina sunt greu de descifrat.

Citește și: Statuia din ceară a lui Vladimir Putin a fost retrasă din muzeul Grévin, de la Paris. Vizitatorii o ciufuleau și o „atacau"

Oficialii spun că, pe lângă o explozie masivă care ar transmite unde radioactive în statele vecine, e vorba și despre întreruperea cu electricitatea a mai multor orașe mari din Ucraina. Una dintre aceste centrale nucleare ucrainene este responsabilă pentru producereaa de electricitate.

Prin urmare, unul dintre scopurile armatei ruse este și întreruperea cu energie electrică în Ucraina. De asemenea, faptul că armata lui Putin a pus stăpânire pe centrala nucleară de la Zaporojie face parte din planul de demilitarizare al Ucrainei.

Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin știe deja că dacă folosește arme nucleare împotriva Ucrainei, NATO sau a unui stat din UE, el riscă să primească sancțiuni și mai usturătoare decât cele deja primite.

Chiar dacă știe că ar putea fi aspru pedepsit dacă ar folosi arme nucleare, Putin încearcă să amenințe cu o distrugere nucleară în alt mod, luând în stăpânire cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Citește și: Ce au convenit Rusia și Ucraina în a doua rundă de negocieri. Ce se va întâmpla cu populația civilă

Prin toate aceste mijloace de intimidere pe care liderul de la Kremlin le folosește, el arată că e dispus să riște și nu îi e frică de consecințe, potrivit Bloomberg.

În prezent, Ucraina speră ca forțele NATO să intervină în sprijinul său, în special dacă un dezastru nuclear cauzat de atacurile rusești ar putea impacta mai multe state vecine care sunt membre NATO.

Unde se află cele 5 centrale nucleare din Ucraina

Forţele militare ruse au preluat în dimineața de vineri controlul asupra centralei nucleare Zaporijie, din sud-estul Ucrainei, potrivit informațiilor oferite de de autoritățile locale, preluate apoi de presa din România și din străinătate, relatează BBC.

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a izbucnit într-o clădire de antrenament situată în afara complexului reactorului principal, relatează CNN, citând Serviciile de Urgenţă ale Ucrainei. Departamentul pentru Energie al SUA şi-a activat echipa de răspuns la incidente nucleare, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este pregătită pentru o reacţie 24/7.

Reamintim că armata rusă deține controlul în Herson. Primarul orașului din sudul țării, care are 290.000 de locuitori, a cerut sprijinul comunității internaționale și a mass-media pentru "prevenirea unei catastrofe umanitare în oraş", informează publicația Ukrainska Pravda.

G4Media a postat o hartă a celor cinci centrale nucleare din Ucraina. Mai jos se regăsește și o hartă a atacurilor făcute de armata rusă în Ucraina, pe 3 martie.

Armata lui Putin, pierderi grave. Alți doi generali de top au murit în războiul ruso-ucrainean... Motivul pentru care Vladimir Putin a apărut înconjurat de stewardesele companiei Aeroflot într-un nou discurs. Mesajul a...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x