Antena Căutare

Atac ARMAT într-o universitate din Turcia! Patru persoane au murit!

Patru angajaţi ai unei universităţi din Eskisehir, în vestul Turciei, au fost ucişi joi, după ce unul dintre colegii lor a deschis focul în instituţie, înainte să fie reţinut, scrie AFP. Atacatorul îşi acuza colegii că sunt adepţi ai lui Fethullah Gulen, considerat organizatorul puciului eşuat de la 15 iulie 2015.

Rectorul Universităţii Osmangazi, Hasan Gönen, a anunţat că victimele sunt un vice decan, doi membri ai corpului profesoral şi un secretar al instituţiei.

Potrivit rectorului, autorul atacului, un cercetător, a intrat mai întâi în biroul decanului, care nu se afla acolo în acel moment, după care a ieşit şi a împuşcat cele patru victime cu o armă de mână.

După ce a comis atacul în instituţie, atacatorul a fugit, însă a fost prins de poliţişti, potrivit lui Gönen.

Agenţia de presă de stat a scris joi seara că soţia atacatorului a fost şi ea reţinută şi plasată în arest, în cadrul unei anchete după atac.

”Este vorba despre un caz de nebunie ucigaşă sau sunt alte motive în spatele faptei? Toate astea vor face obiectul unei anchete aprofundate, nu va fi ignorat niciun detaliu”, a declarat premierul Binali Yildirim.

Potrivit guvernatorului din Eskisehir, Ozdemir Cakacak, atacatorul le-a spus anchetatorilor că a acţionat la furie, după ce a fost convocat de rectorat, în urma plângerii unui coleg.

Acesta din urmă l-a acuzat pe el şi pe soţia lui că l-au agresat. Rectoratul a deschis o anchetă administrativă şi a trimis o convocare la domiciliul cuplului, care a ajuns joi.

Atacatorul a ”declarat că a fost cuprins de furie după ce a citit mesajul şi că s-a (...) dus la maşină să ia arma pe o ţinea în ea şi pentru care deţine permis”, a declarat Cakacak, citat de Anadolu.

Potrivit rectorului şi unor membri ai personalului universităţii, atacatorul era cunoscut prin faptul că a acuzat mai mulţi angajaţi ai universităţii că sunt adepţi ai predicatorului Fethullah Gülen, o acuzaţie extrem de gravă în Turcia, unde acesta este desemnat drept organizatorul puciului eşuat de la 15 iulie 2015.

”Era o persoană deranjată”, a declarat Gönen.

O ”PERSOANĂ ÎNFRICOŞĂTOARE”

O angajată a universităţii, Ayse Aypay, a declarat că s-a plâns împreună cu alţi colegi de atacator, căruia i-au reproşat faptul că a formulat acuzaţii ”mincinoase”.

După puciul eşuat, autorităţile turce au arestat, concediat sau suspendat câteva zeci de mii de persoane, inclusiv profesori şi universitari, suspectaţi ca făcând parte din mişcarea predicatorului Gülen.

Într-o înregistrare video difuzată în direct pe reţele de socializare, Cemil Yücel, decanul care a fost vizat iniţial, l-a prezentat pe atacator ca pe o persoană ”dezechilibrată, care a făcut obiectul a numeroase plângeri”.

”El nu m-a găsit la universitate pentru că eram în deplasare”, declară Yücel în această înregistrare video. ”Este o persoană înfricoşătoare”, afirmă el.

Atacul armat i-a şocat pe membrii instituţiei. Televiziunile au arătat angajaţi şi studenţi în lacrimi.

Turcia a fost vizată de mai multe atentate în ultimii ani, însă acest tip de atac armat este relativ rar în ţară.

ONG-uri avertizează cu regularitate cu privire la creşterea numărului de arme aflate în circulaţie în Turcia.

Garda Națională trimisă de președintele Trump la granița cu Mexicul! „Trebuie să-i oprim. Sunt un pericol real!”... Doi tineri în stare de ebrietate, la un pas să fie călcaţi de metrou, într-o staţie din Londra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x