Antena Căutare

Bruxelles: Un nou tratat bugetar european a fost adoptat de 25 de state UE

Un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" a fost adoptat luni seara la Bruxelles de statele membre ale Uniunii Europene, conform Mediafax.

"motive constitutionale


Polonia si Franta au avut cereri speciale de cateva saptamani cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro.


Formula de compromis a stabilit ca statele non-euro sa participe la reuniunile oficiale ale zonei euro ori de cate ori se discuta despre piata unica, competitivitate sau modificarile de strategie ale Zonei Euro.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata de 12 state l-au ratificat. In caz de depasire a limitei de 3 la suta din PIB si a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sanctiuni cvasi-automate. Pactul prevede ca statele semnatare sa mentina bugete echilibrate si un deficit structural care sa nu depaseasca 0,5 la suta din PIB. Fiecare stat va trebui sa instituie un mecanism de corectie care se va declansa automat in caz de deparaj in raport cu acest obiectiv.

Liderii UE au mai ajuns la un acord privind Mecanismul European de Stabilitate, care va dispounde de fonduri in valoare de 500 de miliarde de euro si va intra in vigoare de la 1 iulie, cu un an mai devreme decat era planuit initial.

Foto: EPA/Intact Images

Tensiuni la summitul UE: Sarkozy a spus ca Marea Britanie "nu are industrie"'... Britanicii pierd locurile de munca in favoarea romanilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x