- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Tăieturi adânci, căzături dureroase sau alte leziuni sunt complet străine faţă de un copil din Statele Unite.
Isaac Brown are doar cinci ani şi suferă de o boală genetică rară care îl face imun la durere, dar nu şi la efectele provocate de răni. În timp ce copiii normali ţipă şi plâng în hohote în urma unei lovituri, băieţelul bolnav nu reacţionează în niciun fel. Chiar şi după ce şi-a rupt pelvisul la locul de joacă, el s-a gândit că ceva nu e în regulă, dar nu a simţit nicio durere.
Copilul s-a născut cu boala numită insensibilitate congenitală la durere. Această condiţie rară este cauzată de mutaţia unor gene implicate în mecanismul de percepţie a unui stimul ca fiind dureros. Potrivit părinţilor, primii ani de viaţă ai fiului lor au fost cei mai grei deoarece el credea că rănile sunt distractive. Astfel, se izbea cu capul de mase sau cădea de bunăvoie la pământ. De asemenea, văzând urmele cauzate de lovituri, Isaac a continuat să-şi facă singur rău, în mod conştient. El şi-a pus mâinile pe arzătorul încins al unui aragaz şi s-a tăiat cu cioburile unei căni pe care a spart-o.
După aceste experienţe cumplite, părinţii au căutat ajutor medical, însă au constatat, dezamăgiţi, că boala este netratabilă. Singurul sfat pe care cuplul l-a primit de la medici a fost să-l înveţe pe Isaac să recunoască durerea. Acum, el ştie, de exemplu, că sângerarea este un semn rău, însă nu e capabil să înţeleagă că există diferite niveluri de durere, care variază în intensitate.
Comunicarea cu ajutorul laserului: noua paradigmă a reprezentanţilor NASA... În Marea Britanie foştii câini poliţişti iau... pensii!...