Căutare Live

Ciclonul Amphan devastează India şi Bangladeshul; primele bilanţuri anunţă cel puţin 22 de morţi

Ciclonul Amphan a lăsat în urma sa o ”devastare de necrezut” în India şi Bangladesh - sute de sate de coastă inundate, culturi pierdute, arbori smulşi din rădăcini şi infrastructuri de neutilizat, relatează AFP.

Bilanţul uman al acestui ciclon - cel mai puternic din secolul al XXI-lea la Golful Bengal - rămâne foarte incert, din cauza amplorii dezastrelor şi întreruprii telecomunicaţiilor.

Bilanţurile oficiale ale celor două ţări anunţau cel puţin 22 de morţi, bilanţuri probabil foarte parţiale.

În timp ce rafale de vânt se dezlănţuiau asupra oraşului Tala, în Bangladesh, Shafiqul Islam a petrecut trei ore adăpostit sub pat, împreună cu soţia şi cei doi copii, ros de remuşcări din cauză că a comis o ”enormă greşeală” şi nu s-a dus într-un adăpost împotriva ciclonilor.

Atunci când a ieşit, ”casa era distrusă. Majoritatea caselor vecinilor noştri erau doborâte”, a constatat acest agricultor în vârstă de 40 de ani. ”Am trecut la două degete de moarte”.

Format în weekend în largul Indiei, Amphan a atins uscatul miercuri seara, la sud de marele oraş Calcutta, însoţit de rafale de vânt de aproximativ 165 de kilometripeoră şi de ploi diluviene. Peste trei milioane de oameni au fost evacuaţi şi adăpostiţi odată cu apropierea ciclonului.

”Ciclonul nu a ucis oameni aici. Însă ne-a distrus mijloacele de supravieţuire”, a declarat pentru AFP Bhabotosh Kumar Mondal, un reprezentant al oraşului bengalez Buri Goalini, unde Amphan ”a lăsat o dâră de devastare de necrezut”.

Ciclonul a provocat un val de furtună - tsunami - înalt de până la trei metri, care a acoperit o parte a litoralului şi a format bălţi de apă sărată în sate.

”A cauzat o distrugere gigantică. Mii de arbori au fost dezrădăcinaţi. Digurile (care protejează satele joase şi fermele de crevete) au cedat în numeroase locuri, inundând multe sate”, a declarat Anwar Hossain Howlader, un oficial din provincia bengaleză Khulna.

NOAPTE DE TEROARE

De cealaltă parte a frontierei, în India, constatarea este identică, iar pagubele, de asemenea, de mare amploare.

”Ciclonul Amphan a devastat litoralul Bengalului Occidental. Mii de case au fost doborâte, arbori scoşi din rădăcini, drumuri acoperite şi culturi distruse”, a declarat pentru presă ministrul-şef al statului, Mamata Banerjee.

După o noapte de teroare, cele 15 milioane de locuitori ai Calcuttei s-au trezit în spectacolul unui oraş cu străzi inundate, maşini pline de apă, în unele cazuri până la geamuri, şi axe de circulaţie blocate de copaci şi stâlpi electrici căzuţi la pâmânt.

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
femeie care curata faianta din casa cu o carpa crem
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
femeie care a atins cu degetul un mobilier plin de praf
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Mai multe articole

Joi dimineaţa, ciclonul Amphan a slăbit şi a trecut la stadiul de simplă depresiune tropicală, au anunţat serviciile meteorologice indiene.

Amphan a atins luni categoria 4 - din cinci în total - pe scala Saffir-Simpson, cu rafale de 200-240 de kilometri pe oră. Este vorba despre cel mai puternic ciclon la Golful Bengal din 1999, când un ciclon a ucis 10.000 de oameni la Odisha.

Ţările din regiune au învăţat lecţia ciclonilor devastatori din deceniile precedente şi au construit în ultimii ani mii de adăposturi pentru populaţie şi au dezvoltat politici de evacuare rapidă.

Pandemia covid-19 le-a complicat însă sarcina anul acesta. În vederea evitării răspândirii noului coronavirus, autorităţile au îndemnat persoanele deplasate să respcte distanţarea socială fizică în refugii şi să poate mască.

În practică, aceste măsuri de precauţie au fost puţin respectate, au constat jurnalişti AFP.

”Sala este înţesată, iar respectarea distanţării fizice este imposbilă aici. Totul a intrat pe mâna lui Dumnezeu acum”, declara Rumki Khatun, o femeie în vârstă de 25 de ani care s-a refugiat împreună cu fiul său în vârstă de cinci luni într-o şcoală în oraşul bengalez Dacope.

Sursa : news.ro

Când își va deschide Spania granițele, pentru turiștii străini! Oficial: „Trebuie să avem mare grijă cu cei care intră î... „Iau hidroxiclorochină de 19 ani. Meritați să aflați adevărul despre ce efect are în relație cu COVID-19”...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri