In urma cu circa doi ani, Romania avea economia cu cel mai rapid ritm de crestere din UE. Investitiile straine veneau in numar mare, la fel ca si banii de la romanii care lucreaza in strainatate.
Asemenea situatiei din alte tari est-europene, afluxul de credite ieftine a declansat o frenezie in randurile romanilor dornici sa-i ajunga din urma pe occidentali, adauga Reuters.
In prezent, cea mai mare parte a acestor castiguri a disparut. Moneda nationala a pierdut aproape o cincime din valoare in raport cu euro de la valorile record din 2008.
Imprumuturile in valuta forte, care afisau un ritm de crestere de doua cifre in anii de dinaintea crizei, reprezinta in prezent peste jumatate din toate imprumuturile private, cantarind greu asupra a zeci de mii de detinatori de credite ipotecare. Pe strazile din Romania, unde casele de schimb valutar beneficiau in trecut de afluxul de remiteri de la imigrantii romani, s-au inmultit casele de amanet si magazinele second-hand, mai scrie Reuters.
Datele bancii centrale arata ca nivelul creditelor private era, la circa 41% din PIB in 2009, printre cele mai scazute din UE, unde media era de 150 de procente. Insa aproximativ jumatate din forta de munca a Romaniei, reprezentand 4,5 de milioane de persoane, are, in medie, doua imprumuturi la banci sau la alte institutii financiare. Unul din zece are restanta la plata creditelor.
In Grecia, unde economia a inregistrat scaderi noua trimestre consecutiv, criza remodeleaza tara, scrie Reuters. In afara de masurile dure de austeritate adoptate pentru a indeplini criteriile imprumutului de 110 miliarde de euro de la UE si FMI, optimismul anilor prosperi aproape a disparut.
Situata la 13,5%, rata somajului din Grecia nu este poate la fel de mare ca in Spania, insa continua sa creasca si se anticipeaza ca va ajunge la cel putin 14,6% in acest an. Somajul in randurile tinerilor greci este in continuare mare. In acest caz, nu este de mirare, noteaza Reuters, ca un sondaj realizat in luna august 2010 pentru un ziar de centru-stanga a aratat ca sapte din zece absolventi de facultate din Grecia au spus ca vor sa lucreze in strainatate.
Este cel mai mare procent de persoane care vor sa plece in strainatate de la perioada de dupa al doilea razboi mondial, cand grecii au fugit de saracie pentru o viata mai buna in locuri ca Statele Unite si Australia.
Sursa: Jurnalul National