Comisia Europeană vrea să lărgească UE la şase ţări din Balcani şi revizuieşte procedura aderării pentru ca Franţa să renunţe la reticenţele pe care le are

Comisia Europeană (CE) vrea să lărgească blocul european la şase ţări din Balcani, a anunţat miercuri comisarul însărcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi, prezentând o nouă procedură de aderare la Uniunea Europeană (UE) - revizuită în vederea depăşirii reticenţelor Franţei, după ce a pierdut în weekend primul stat membru, relatează Reuters şi The Associated Press.

”Deplina extindere a UE în Balcanii Occidentali este o prioritate absolută a Comisiei”, a declarat Oliver Varhelyi într-o conferinţă de presă, după prezentarea unei propuneri de reformare a procesului de aderare, confirmând astfel o informaţie dezvăluită marţi de Reuters.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a catalogat această iniţiativă drept un ”mesaj bun” pentru Macedonia de Nord şi Albania, dezamăgite în urma respingerii deschiderii negocierilor lor de aderare în octombrie, relateazăă The Associated Press.

”Extinderea UE este reciproc avantajoasă”, a subliniat ea pe Twitter.

Modificările avute în vedere le oferă statelor membre posibilitatea de a întrerupe o procedură de aderare - şi chiar să oblige o ţară candidată să reia negocierile de la zero în anumite capitole politice - în cazul în care Uniunea constată lipsuri.

Comisia speră astfel să convingă Franţa - care se declară de acord în în principiu cu o extindere a UE în Balcani pe termen lung - să-şi ridice obiecţiile înaintea unui summit UE-Balcani, prevăzut în mai la Zagreb.

”Comisia a construit un pod solid pentru Franţa. Noi contăm pe Paris ca el să treacă acest pod, să se asocieze consensului şi să deschidă calea începerii discuţiilor de aderare”, a declarat pentru reuters un diplomat european.

Emmanuel Macron a refuzat, în octombrie, deschiderea negocierilor de aderare ale Albaniei şi Macedoniei de Nord, blocând astfel un proces care să fie deschis apoi Serbiei, Kosovo, Muntenegrului şi Bosniei.

Preşedintele francez a reclamat ca UE să se reformeze înainte să continue o extindere pe care o consideră ”prea birocratică”.

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi alte state membre - ca Italia - consideră că Franţa a comis o ”greşeală istorică” şi că şi-a asumat astfel riscul de a încuraja ţările din Balcani să se îndepărteze de UE în favoarea Chinei şi Rusiei.

Noul comisar ungar însărcinat cu Extinderea Oliver Varhelyi - care consideră, la rândul său, că includerea acestor şase ţări este crucială în a permite UE să-şi consolideze influenţa la nivel mondial - a catalogat viitoarea lor aderare drept ”geostrategică”.

Macedonia de Nord a reacţionat pozitiv.

”Această nouă abordare va conduce la o dublă victorie în săptămânile următoare: deschiderea negocierilor într-un proces avansat”, a apreciat într-un comunicat ministrul nord-macedonean de Externe Nikola Dimitrov.

Citește și
Cleopatra Stratan, imbracata intr-o rochie albă
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Zarug a răspuns întrebării „De spui mereu fă”. Iată care este explicația dată de concurentul de la Asia Express 2021
Zarug, motivul pentru care spune „fă”. Concurentul a explicat totul pe rețelele de socializare
Zarug, motivul pentru care spune „fă”. Concurentul a explicat totul pe rețelele de socializare
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Presupusa iubită a lui Laurențiu Reghecampf, prima declarație despre relația ei cu soțul Anamariei Prodan. Cum se înțeleg
Presupusa iubită a lui Laurențiu Reghecampf, prima declarație despre relația ei cu soțul Anamariei Prodan. Cum se înțeleg
Mai multe articole

Ultima aderare la UE a avut loc în 2013 - a Croaţiei.

UE a fost fondată în 1958 de şase state şi a pierdut pentru prima oară un membru - Marea Britanie - în weekend.

În ultimii 12 ani, în contextul crizei financiare şi apoi a crizei migraţiei, apetitul primirii unor noi membri - state sărace - a scăzut.

UE speră la progrese importante în vederea aderării Albaniei şi Macedoniei de Nord în martie, în vederea summitului din Croaţia, prevăzut în mai.

Sursa : news.ro

Modele de unghii pentru Halloween. Idei creative pentru manichiura perfectă
Manichiura unei femei este de cele mai multe ori cartea sa de vizită. Unghiile frumoase și...
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021 aduce multe vești bune pentru nativii din zodiac. Astăzi...
Parteneri
Hummus cu usturoi copt. Un preparat gustos și cremos
Dacă adori rețeta clasică de hummus, din bucătăria orientală, nu ezita să încerci și varianta de hummus cu usturoi copt. Este un preparat gustos, cu o textură cremoasă și aromă subtilă de usturoi.
Catine.ro
Ultimele știri