- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
„În spitale suntem ca în timpul războiului. Vă spun la toți: stați acasă”, este strigătul disperat al medicului Christian Salaroli, de 48 de ani, anestezist de terapie intensivă în Bergamo.
Medicul a dat un interviu pentru publicația Corriere della Sera, pentru a explica situația fără precedent cu care se confruntă, situație pe care o compară cu cea din vremuri de război.
Medicii abia pot face față cazurilor de coronavirus, astfel că celelalte urgențe sunt mult neglijate.
„În mod normal, în cazul unui apel pentru un infarct, se intervenea în câteva minute. Acum e posibil să aștepți chiar și o oră sau mai mult”, spune pentru Corriere della Sera medicul Christian Salaroli.
Spitalele au trebuit să improvizeze spații pentru primirea urgențelor și să facă rost de noi paturi pentru bolnavi.
„În zonele de primiri urgențe s-a deschis un salon mare cu 20 de paturi care sunt folosite pentru cazurile curente. Îl numim planul de urgență pentru fluxul maxim. Aici facem triajul”, a spus medicul din spitalul din Bergamo, ce se află la 7 kilometri de zonele din carantină.
Cum sunt aleși pacienții în spital
Medicul a explicat că el și colegii lui fac triajul în funcție de vârstă și starea de sănătate, ca în situație de război. „N-o spun eu, ci manualele pe care le-am studiat”, s-a apărat el.
Mai întâi, pacienții sunt evaluați de un medic anesteziolog-reanimatolog și li se asigură ventilație non-invazivă.
Cea mai grea situație cu care s-a confruntat medicul
Cea mai grea decizie se face atunci când știi că ai trei pacienți care necesită intubare și există doar un pat dotat corespunzător pentru asta, potrivit medicului.
„Am văzut infirmieri cu experiență de 30 de ani care plâng pe la colțuri. Cine spune că nu se moare de coronavirus, nu îi respectă pe cei care au decedat”
Medicul a încercat în interviu să combată și opinia potrivit căreia pacienții nu mor din cauza Covid-19, ci de alte boli pe care le au.
Personalul medial este afectat de pacienții care mor unul câte unul și de presiunea de a face alegeri de viață și de moarte pentru cei infectați.
Christian Salaroli a precizat că pe el îl motivează în continuare gândul că face o alegere corectă: cei puțin mai tineri au mai multe șanse să-și revină fără ajutorul specializat.
„Fiecare dintre noi, adulți sau puștani, stați în casă! Văd prea mulți oameni pe străzi!”, este apelul disperat al medicului.
Biden îşi creşte avansul în alegerile primare democrate şi-i întinde mâna lui Sanders... Banca Angliei a redus de urgenţă dobânda cheie, la 0,25%; Guvernul britanic este pe cale să anunţe măsuri de stimulare a...