Antena Căutare

Cotidian independent din Egipt, confiscat pentru "ofense aduse presedintelui"

Justitia egipteana a ordonat sambata confiscarea tirajului cotidianului independent Al-Dostour, vizat de plangeri pentru "ofensa adusa presedintelui" Mohamed Morsi, o decizie denuntata drept o atingere adusa libertatii presei de catre redactorul-sef al publicatiei, relateaza AFP, citata de Antena3.

Potrivit agentiei oficiale Mena, justitia motiva "ordinul de confiscare a exemplarelor cotidianului Al-Dostour astazi (sambata), in legatura cu ancheta Parchetului General asupra unor plangeri care acuza publicatia de incitare la razvratire confesionala, ofensa adusa presedintelui Republicii si incitare la haos in societate".

Ordinul initial de confiscare a ziarului, foarte critic la adresa miscarii Fratii Musulmani, din randul careia provine Morsi, a fost dat de catre Parchetul pentru Securitatea Statului, potrivit unei surse judiciare.

Editia de sambata avertiza pe prima pagina cu privire la infiintarea unui "emirat" al Fratilor Musulmani in Egipt.

Islam Afifi, redactorul-sef al ziarului, a declarat pentru AFP ca nu este la curent cu plangerile depuse impotriva publicatiei si ca ordinul de confiscare al exemplarelor a constituit o surpriza.

Sambata, "in zori, politia a patruns in tipografie, pentru a incerca sa confiste tirajul, dar tipografia a refuzat sa predea exemplarele, deoarece nu am fost informati despre nicio decizie a Parchetului sau justitiei in acest sens", a declarat el.

Insa, sambata, ulterior, "am fost surprinsi de decizia justitiei", a adaugat Afifi, precizand ca unele exemplare ale editiei au fost confiscate, in special in centrul orasului Cairo, dar nu toate.

"Eu cred ca acest lucru arata ca aceasta confrerie (a Fratilor Musulmani) nu suporta sa i ne opunem. Sunt pe cale sa pregateasca urmatoarele alegeri legislative, pentru ca au pierdut teren recent", a apreciat el. Acest caz "este un pericol pentru libertatea de exprimare si a presei", a subliniat el.

Agentia Mena a anuntat ca Afifi urmeaza sa fie interogat in cadrul anchetei, dar acesta a declarat ca nu a fost convocat.

In aceasta saptamana, postul de televiune Al-Farain (Faraonii), ostil miscarii Fratii Musulmani si presedintelui Morsi, a fost vizat de o suspendare pe o perioada de o luna si ar putea sa fie inchis definitiv in urma depunerii unor plangeri impotriva proprietarului sau, Tewfik Okacha, acuzat ca a "incitat la asasinarea presedintelui Morsi si la rasturnarea puterii".

sursa: Antena3.ro

foto: digitalproductionme.com

Rusia se pregateste sa cumpere 1.600 de avioane si elicoptere de razboi ... Vara in flacari: Incendii devastatoare in Spania si Insulele Canare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x