Epicentrul seismului a fost localizat foarte aproape de orasul Christchurch, din sudul tarii, la o adancime de doar 5 km. Strigate disperate dupa ajutor se aud de ore intregi de sub ruine. Mai multe cladiri din centrul orasului Christchurch s-au prabusit, iar o catedrala veche de 106 ani a fost grav avariata.
Trepidatiile au avariat grav soselele si au spart mai multe conducte de apa. Cateva cartiere din localitate au fost inundate. Liniile de electricitate si cele de telefon au devenit nefunctionale, iar in mai multe locuri au izbucnit incendii.
Roman aflat in Noua Zeelanda: Este un mare dezastru
In Noua Zeelanda, comunitatea de romani este foarte numeroasa. Mai ales in orasul Christchurch, unde s-a produs acest cutremur in urma caruia au fost ranite sute de persoane. Un roman din Noua Zeelanda a povestit pentru Antena 3 exact cum s-a intamplat totul:
„Este un mare, mare dezastru, orasul se afla in reconstuctie dupa cutremurul de anul trecut si cu toate ca magnitudinea celui de astazi este mai mica, foarte multe cladiri s-au daramat, unele erau inca in reconstructie".
Energiile descarcate in Noua Zeelanda scad posibilitatea producerii unui seism in Romania
Cutremurul din Noua Zeelanda influenteaza direct situatia din Romania. Directorul Institutului de Fizica a Pamantului Gheorghe Marmureanu a declarat la Antena 3 ca energiile descarcate acolo scad posibilitatea producerii unui cutremur mare in tara noastra.
„Din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al Romaniei, este o situatie favorabila din cauza ca energia se descarca acolo. Suntem oarecum in umbra noi aici cu partea asta pentru ca partea noastra in umbra va dura pana in 2022", a declarat Marmureanu.
Sursa: antena3.ro