Live acumAdela
Prime Time 20:30Adela

Declarațiile exclusive ale unei românce din Spania: "Militarii te urmăresc până la magazin, te așteapta după ce cumperi pâine. Doar șase produse putem să luăm" - Video

Spania a instituit carantină la nivel național din cauza răspândirii cu o viteză inimaginabilă a virusului care a făcut prăpâd, COVID-19. În ultimele 24 de ore, alte o mie de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, numărul total depășind 8.000. Persoanelor infectate cu noul coronavirus se apropie încet, încet de 9.000.

Declarațiile exclusive ale unei românce din Spania

Europa este epicentrul pandemiei, iar Spania cea mai afectată țară de pe bătrânul continent, după Italia. În Spania, s-au înregistrat 298 decese, iar rata mortalității e ste de peste 6%.

O româncă stabilită în Spania, mai exact în Orihuela a dat declarații exclusive pentru a1.ro despre situația de maximă tensiune în care se află în aceste momente cetățenii spanioli.

Se pare că străzile din Spania sunt pustii, oamenii sunt izolați în case, iar centrele comerciale și de recreere și-au sistat activitatea. Pe șosele se pot observa, ziua, în amiaza mare, doar câteva mașini, iar noaptea este o singurătatea și o tăcere apăsătoare.

Pe geam pot fi văzuți militari, jandarmi și polițiști care supraveghează zonele unde au fost arondați pentru a ține sub control regulile de izolare impuse pentru cetățeni. Dacă este carantină națională, se stă DOAR în casă! Ieșirile nejustificate sunt pedepsite aspru de către oamenii legii.

100.000.000 de oameni din întreaga lume sunt în carantină. Ce măsuri s-au luat până la acest moment în toate țările afectate

"Soldații și militarii stau pe străzi, ne urmăresc. Îi lasă în pace doar pe cei care merg la muncă. Te opresc și îți cer să le prezinți actele, te întreabă unde te duci. Dacă te duci după pâine, la magazin, așteaptă să te întorci", spune românca în vârstă de 47 de ani stabilită în Spania.

Amenzile pentru nerespectarea carantinei se situează între 300 și 30.000 de euro.

Coronavirus în România. Klaus Iohannis, mesaj pentru români: Ce măsuri se impun în starea de urgență

"Erau patru băieți care au ieșit să vorbească în fața blocului și au fost amendați, i-a ridicat poliția imediat. Nu ai voie să ieși din casă nejustificat. Poți să te duci la muncă, la market sau la farmacie. Acolo trebuie să stai la rând, sunt cozi mari", spune românca.

"La intrarea în supermarket-uri sunt gardieni care te obligă să te dezinfectezi pe mâini și la intrare și la ieșire și să îți pui mască. Lumea este foarte panicată! După ce îți termini treaba trebuie să intri imedita în casă", declară aceasta.

București, cel mai mare focar de infecție din România. Nu se vor închide graniţele, Capitala sau metroul

Alimentele au fost raționalizate în Spania

"Nu ai voie să iei decât șase produse dintr-o singură categorie de alimente. Adică șase sticle de ulei, șase pungi de făină. Nu îți dă voie să iei mai mult. Oamenii care aduc marfa, cei de pe camioane, au făcut protest pentru că muncesc prea mult. Au strigat că nu mai pot să facă față volumului. Refac stocul alimentar zilnic, ca și când ar reface în mod normal aprovizionarea o dată sau de două ori pe săptămână", spune românca.

Rafturi goale, ca în România. Cele mai cumparate alimente sunt făina, carnea, uleiul, hârtia igienică, pastele, orezul. Produsele care lipsesc din farmacii: spirt, măști și dezinfectante.

Volumul trasportului în comun a fost redus la jumătate deoarece sunt extrem de puțini oameni care mai circulă pe străzi.

Înainte de a se lăsa seara, undeva în jurul orei opt, cetățenii spanioli, cei din Orihuela, Spania, aduc un omagiu în semn de solidaritatea pentru toți medicii, pentru echipele sanitare și pentru toți asistenții care muncesc neîncetat pentru sănătatea oamenilor.

Aceștia cântă, dansează și scandează pentru ei. Mulți plâng și se roagă știind că membri ai propriilor familii se află pe paturile spitalelor luptând să rămână în viață..

Spirtul medicinal nu este bun dezinfectant şi spulberă mitul românilor! Vitamina C poate face mai rău decât se preconizează

O torță de speranță rămâne în sufletele tuturor că epidemia va putea fi stopată, iar oamenii vor putea păși din nou încrezători pe străzi. Până atunci, așteaptă în case restabilirea echilibrului.

La nivel mondial suntem îndemnați să ne păstrăm calmul pentru că virusul poate fi eliminat de pe mâini şi suprafeţe în doar un minut, cu dezinfectant, alcool, clor sau apa şi săpun. Şi să nu uităm că există opt prototipuri de vaccin împotriva coronaviruslui, în timp ce tratamentele antivirale au intrat deja în teste. Sunt peste 80 de studii clinice care analizează acest tip de tratament la aceste momente.

Recomandari