Antena Căutare

Eurodeputaţii solicită UE să impună sancţiuni Ungariei şi să oprească finanţarea

Majoritatea eurodeputaţilor atrag atenţia că democraţia şi drepturile fundamentale sunt ameninţate în Ungaria şi îndeamnă Comisia şi Consiliul să protejeze cetăţenii maghiari şi statul de drept.

Starea de urgenţă pe durată nedeterminată şi limitarea libertăţii de exprimare sunt incompatibile cu valorile UE, spune eurodeputaţii. Comisia ar trebui să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, iar Consiliul ar trebui să pună în aplicare articolul 7. În plus, finanţarea UE trebuie să fie condiţionată de respectarea statului de drept.

Într-o dezbatere cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Věra Jourová, şi cu preşedinţia croată, majoritatea vorbitorilor au subliniat faptul că măsurile de urgenţă luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgenţă pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE şi au atras atenţia asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democraţiei.

Mai mulţi deputaţi au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative şi să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.

Ei au cerut în mod expres ca plăţile către Ungaria să fie oprite, în cadrul noilor perspective financiare şi al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate. În plus, au criticat atitudinea pasivă a Consiliului şi au insistat asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, iniţiate deja de Parlament.

Unii deputaţi au apărat deciziile adoptate de parlamentul ales în mod democratic în Ungaria şi au comparat măsurile excepţionale adoptate în această ţară cu cele adoptate de alte state membre ale UE, cum ar fi Franţa şi Spania.

În rezoluţia sa din 17 aprilie, Parlamentul a declarat că deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgenţă pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunţe prin decret şi de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”.

Deputaţii au subliniat faptul că toate măsurile legate de COVID-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporţionale (...), legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp şi să facă obiectul unui control periodic”.

Sursa : news.ro

Și-a torturat singurul nepot, săptămâni în șir! Băiețelul a fost găsit legat, încuiat într-un șopron: „Buni m-a băgat ai... Un avertizor de integritate afirmă că SUA riscă ”iarna cea mai întunecată” dacă nu vor îmbunătăţi reacţia la pandemie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x