Strămoșii păsărilor moderne care trăiau în Canada în urmă cu 75 de milioane de ani au devenit sânge cald încă de la începutul evoluției lor, a dezvăluit un studiu al cojilor de ouă de dinozaur.
Experți de la Universitatea ebraică din Ierusalim și de la Universitatea Yale au studiat legăturile chimice ale scoicilor, pentru a găsi temperatura corpului animalului în interior.
Au vrut să descopere exact când dinozaurul cu sânge rece a început să obțină sânge mai cald și, în cele din urmă, să evolueze în păsările din zilele noastre.
Echipa a descoperit că cele patru specii diferite de dinozaur, care de-a lungul timpului au evoluat și au devenit păsări ce își pot controla propria temperatură.
Dinozaurii au avut o temperatură internă cuprinsă între 95 și aproximativ 104 grade Fahrenheit, similar cu păsările moderne, a descoperit studiul.
Examinând fosile din Canada, așa cum au făcut-o și alte studii, echipa spune că ar putea obține o imagine mai exactă a temperaturii sale interne.
Profesorul Hagit Affek de la Institutul de Științe ale Pământului al Universității Ebraice din Ierusalim spune că speciile de la ecuator vor fi fierbinți pentru temperaturile exterioare.
Din momentul în care fosilele dinozaurilor au fost descoperite pentru prima dată, aceste creaturi i-au fascinat pe oamenii de știință și oamenii laici.
Un mister care a declanșat cercetătorii de zeci de ani a fost modul în care dinozaurii și-au reglat temperaturile corpului și dacă au fost cu sânge cald sau rece.
Noul studiu, publicat în revista Science Advances, folosește o metodă nouă pentru a măsura temperaturile istorice.
Este o tehnică numită geochimie izotopică aglomerată, această metodă analizează legăturile chimice printre izotopii grei din mineralele cu carbonat de calciu.
Acest lucru le permite oamenilor de știință să calculeze atât temperatura la care s-au format mineralele, cât și temperatura corpului mamei care a depus oul.
Echipa a aplicat această metodă la ouă fosilizate din trei specii de dinozaur distincte, care se așază pe calea evolutivă de la reptile la păsări.
Specialiștii au analizat o coajă de ou, veche de 69 de milioane de ani din România, care ar fi putut aparține unui titanosaur „pitic”.
Pentru a rezolva această problemă, echipa s-a concentrat pe dinozaurii care au trăit în latitudini mari precum Alberta, Canada, pentru a se asigura că temperaturile lor calde ale corpului au fost rezultatul unui proces intern de încălzire metabolică.
Acest lucru a dovedit că dinozaurii examinați ar fi trebuit să fie endo-theric sau că nu ar fi fost capabili să mențină temperaturile corpului între 95 și 104F.
Pe măsură ce dinozaurii au evoluat, s-au mutat de la caracteristicile de tip șopârlă (cu sânge rece) la cele aviare (cu sânge cald).
„Ouăle Mayasaura - o specie de dinozaur asemănătoare cu șopârlă pe care am testat-o - au fost deja capabile să-și auto-regleze temperatura corpului, la fel ca verișorii lor cu sânge cald, ca niște păsări, Torrdons”, a spus dr. Affek.
Faptul că ambele specii, situate la capetele opuse ale arborelui evolutiv dinozaur, au avut temperaturi ale corpului mai mari decât cele ale mediului lor înseamnă că ambele au avut capacitatea de a se încălzi.
Scheletul unei CREATURI surprins pe o plajă din Scoția! "Este monstrul Loch Ness"
Televiziunea publică australiană a pierdut demersul legal după ce poliţia a făcut percheziţii în redacţia din Sydney... Jaf insolit la Hong Kong, în contextul panicii cauzate de coronavirus: Înarmaţi cu cuţite, trei hoţi au furat sute de ro...