Antena Căutare

Ianukovici vrea ca Ucraina sa-si apere mai activ interesele in relatia cu Romania

Ucraina trebuie sa fie mai activa in apararea intereselor sale in relatiile cu Romania si Republica Moldova, a declarat presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, in cadrul unei intalniri cu sefii misiunilor diplomatice ucrainene in strainatate, relateaza Ukrainian News Agency.

"Sunt necesare eforturi suplimentare pentru solutionarea problemelor cu Romania si (Republica) Moldova, fara compromisuri in (detrimentul) intereselor noastre nationale", a declarat Ianukovici. El a subliniat ca Bucurestiul si Chisinaul "trebuie" sa inceapa sa perceapa Kievul ca pe un "partener puternic".

Presedintele ucrainean a declarat, de asemenea, ca doreste o participare mai activa a tarii sale in solutionarea conflictului transnistrean.

"Sarcina practica in campul securitatii este participarea la solutionarea conflictului transnistrean. Trebuie sa acceleram acest proces pe teren, pe baza principiilor inviolabilitatii suveranitatii si integritatii interitoriale a statului", a spus el.

Ukraina si Uniunea Europeana (UE) si-au exprimat, anterior, speranta ca negocierile privind solutionarea conflictului din Transnistria sa fie reluate in 2011, in format 5+2, adica intre Repblica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), cu observatori din Statele Unite si Uniunea Europeana.

In prezent, in format 5+2 au loc doar consultari neoficiale. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Konstantin Hriscenko, declara, la 16 noiembrie, in urma unor asemenea onsultari, ca Ucraina intentioneaza sa continue facilitarea solutionarii pasnice a acestui conflict.

Sursa: Jurnalul National

Un roman a castigat marele premiu la un concurs international de IT... Doi cercetatori romani, premiati de Barack Obama pentru studii in domeniul fizicii si ingineriei electronice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x